SHARE

Ожесточени спорове, протести, закани или игра на нерви и търпение, както биха я определили мнозина, сагата с отделянето на Каталуня от Испания, е на път да приключи.

Главният инициатор на референдума и политикът, който в крайна сметка едностранно обяви независимост – Карлес Пучдемон, замина за Белгия. Това се случи след като властите в Мадрид отнеха автономията на региона, уволниха регионалните управляващи и поеха контрола над администрацията. Насрочени бяха и нови избори, които ще се проведат на 21 декември.

В Белгия Пучдемон е наел адвоката Пол Бекер, за когото се знае, че защитава членове на баската сепаратистка организация ЕТА. Държавният секретар по убежището и миграцията на Белгия – Тео Франкен обяви, че бившият каталунски лидер може да потърси политическо убежище в неговата страна, като постави под въпрос провеждането на справедлив процес в Испания.

Пучдемон вероятно ще бъде обвинен в „неподчинение“, подбуждане към размирици и злоупотреба с финансови средства.

Освен това Мадрид смята да изправи на подсъдимата скамейка всички политици, свързани с процесите от последните няколко месеца, като те ще бъдат разследвани за бунт и подмолна противодържавна дейност.

фото: The Sun

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here