Home Без категория Ще се случи ли някога и в България – протести като в...

Ще се случи ли някога и в България – протести като в Румъния и отнет премиерски имунитет

224
0
SHARE

За кой ли път десетки хиляди румънци се събраха на площад Университeта в Букурещ на антиправителствен протест срещу промени в антикорупционното законодателство.

Протестът е на същия площад, където през 89-та година започнаха събитията, довели до падането на режима на Чаушеску. Митингът е под надслов: „Всички пътища водят към Букурещ. Революцията на нашето поколение.“

Демонстрации се провеждат и в други градове в Румъния като Клуж, Брашов и Тимишоара.

 фото: Fairfield Citizen

С аналогични протести гражданите на северната ни съседка успяха да не допуснат спорни промени в съдебната система. Ето защо очакванията са и този път протестите да бъдат ефективни.

Още по-сериозни политически скандали разтърсват Чехия.

Парламентът там отне имунитета на министър-председателя Андрей Бабиш. Причината е, че той бе обвинен в злоупотреба с европейски фондове, съобщават информационните агенции. За свалянето на имунитета гласуваха 111 от 180-те народни представители.

По-рано тази седмица сформираното правителство загуби вот на доверие и кабинетът подаде оставка.

Андрей Бабиш коментира, че разследването е заговор на враговете му и ще докаже невинността си в съда.

Да припомним, че ноември 2017 полицията в Чехия поиска парламентът да отнеме имунитета на Бабиш. Очаква се той да бъде съден за финансови злоупотреби. Срещу милиардера са повдигати обвинения за измама отпреди 10 години с евросубсидии  за 2 млн. евро.

*Кой е Андрей Бабиш – вероятно ще остане в Чешката история като най-кратко управлявалият министър-председател – встъпи в длъжност на 13 декември 2017 г., след като президентът назначи новото правителство на малцинството начело с него. Роден е в Братислава, в периода 2014-2017 бе вицепремиер и министър на финансите. През 80-та година се присъединява към Комунистическата партия на Чехословакия, а от 1982 до 1985-та е агент на Чехословашката служба за държавна сигурност „Стаб“. Той самият отхвърля твърдението, че е бил сътрудник на службите. За него критиците твърдят, че представлява сенчестата власт на едрия бизнес и представлява заплаха за демокрацията. Бабиш е вторият най-богат човек в Чехия.  Групата му „Агроферт“, конгломерат от над 250 компании от химическата индустрия, земеделието и медиите, е оценена от списание „Форбс“ на 3.4 милиарда. Бабиш е и най-големият частен работодател в Чехия с над 34 000 служители.

Какво се случва в България?

И у нас стотици са по улиците не само в София, но и в страната, срещу застрояването в Пирин и решението на правителството да изгради нови скисъоръжения. Първият протест бе на 11 януари, когато беше официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС. И както често се случва срещу опазването на Пирин бе организиран контрапротест, оглавен от вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов.

 фото: ZDF

Успоредно с това премиерът Борисов в типичния си стил даде стабилни гаранции в Европейския парламент, че опазването на българската природа е в огромна степен защитено от правителството.

„Изпитвам голямо уважение към нашите правозащитни организации. Спирал съм инфраструктурни проекти с години, за да могат да се излюпят новите щъркелчета, карал съм министри да пренасят блатни кокичета, за да не остане нито един стрък, сгазен от валяк, трасета сме променяли. Пред вас искам да гарантирам, че става въпрос за втори лифт, един-единствен лифт на курорта в десетката на Европа, Банско.“

Европа наистина винаги е била на различни скорости.

фото: Spiegel Online

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here