Home Без категория Соня Русков с изложба от икони в Берлин

Соня Русков с изложба от икони в Берлин

281
0
SHARE

В навечерието на Коледа българската художничка откри изложба в Българския културен институт

Експозицията включва 32 икони и 2 картини. При иконите са застъпени различни сюжети на Богородица с Младенеца, Исус Христос, различни светци и многофигурни сцени от иконографията.

Соня Русков

Двете картини „Падналите Ангели“ са контрапункт в изложбата. В модерен, експресивен стил те провокират да се замислим върху вечната тема – „Борбата между доброто и злото“. На платната е изобразена озлобена тълпа от озверели хора, между които се виждат пърхащите крила на няколко паднали ангели, които се борят да оцелеят. Картините са провокирани от събитията, които се случват в съвременното ни общество и олицетворяват разрушителния порив заложен в човека. „Падналите Ангели“, могат да се разгледат като алегория на надеждата, че в крайна сметка доброто няма да се предаде и ще победи!

Още след завършването на Националната художествена академия в София Соня Русков експериментира в тази посока. В повечето икони тя признава, че е следвана техниката на старите майстори (яйчна темпера), в други обаче е прилагала и нови полимерни пигменти. Като прототип са взети български, гръцки, руски образци, интерпретирани през призмата на художничката. За себе си Соня признава:

„В последните години се отдадох на свободната модерна живопис, но като художник-реставратор, прекарала години от живота си по църкви, манастири в това число и в криптата на „Александър Невски“, иконите и стенописите (сакралната живопис) винаги са ме вълнували дълбоко.“

Иконите на Соня Русков ще останат изложени до края на месец януари 2020 година. Адресът на Българския културен институт е Lepziger str. 114-115.

фото: личен архив Соня Русков

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here