Home Без категория След Райънеър и Уиз Еър въвежда платен багаж на борда

След Райънеър и Уиз Еър въвежда платен багаж на борда

596
0
SHARE

От 1 ноември 2018 на борда и на другата нискотарифна компания вече ще се таксува ръчният багаж.

Дотогава пътниците имат право на чанта с колелца и дамска чанта. Аргументите на унгарския авиопревозвач са същите като на „конкурента“ му – улесняване на качването на борда с цел избягване на закъснение.

От първия ден на месец ноември пътуващите с унгарската компания ще могат да носят само една чанта с размери 40x30x20 см. Ако обаче срещу 5 евро си закупят WIZZ Priority, ще могат да качат на борда и багаж с колелца 55х40х23 см. От Уиз Еър с гордост изтъкват, че клиентите им ще могат да избират между повече от 50 варианта за ръчен и чекиран багаж, в зависимост от нуждите и предпочитанията. Авиокомпанията въвежда и нов размер на чекиран багаж – например цените започват от 7 евро за 10 кг.

Да припомним, че аналогични промени въведе преди 1 година и Райънеър.

Въпросът, който от години си задават повечето потребители е доколко тези компании наистина вече имат право да се определят като нискобюджетни, когато все по-често е цените на билетите им многократно да надхвърлят тези на редовните полети при големите превозвачи. Към това можем да добавим и доста честите закъснения, а понякога и отменени полети, за които обикновено отказват да изплащат обезщетение.

Тази политика, най-вече в ценообразуването, принуди някои евродепутати отдавна да поставят темата за обсъждане в ЕК. В началото на октомври комисията призова органите, които отговарят за защита на потребителите да прегледат внимателно политиката на компанията при изплащането на обезщетения. ЕК посочи, че на някои пътници от определени държави Райънеър прехвърля към съда в Ирландия всяко искано обезщетение, което според комисаря по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставенността между половете противоречи на правилата и правото на ЕС. Практиката на Райънеър, чийто пилоти често стачкуват, е да връща парите за билети, но без да плаща обезщетения за анулирани полети или закъснения.

Още преди година ЕП настоя за санкции срещу ирландската компания именно заради „незадоволителните“ компенсации (в повечето случаи до 100 евро) или отказ въобще да изплаща  такива. Тогава парламентът призова ЕК да използва всички инструменти, за да гарантира, че Райънеър ще изпълнява европейските авиационни норми за правата на пътниците.

Освен това „Ryanair“ бе обвинена в порочна мениджърска практика, социален дъмпинг и монопол, подлагайки на деспотични условия пилотите и кабинния персонал. Една от причините за честите стачки са точно условията на труд. Неотдавна компанията се наложи да отменя масово полети заради масовото напускане на близо 700 пилота.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here