Home Култура и Туризъм Ще признае ли ЮНЕСКО леденото мъжко калоферско хоро

Ще признае ли ЮНЕСКО леденото мъжко калоферско хоро

246
0
SHARE

Стотици хиляди се събраха в Калофер, за да почетат 170-та годишнина от рождението на Христо Ботев.

На този ден градът приковава вниманието и с единствения по рода си ритуал, който е познат само в подбалканския град – т.нар. мъжко ледено хоро. За първи път тази година то се води от деца.

фото: Валентина Петрова

Независимо от времето – и при минусови температури, според някои данни традицията се спазва още от времето на Османската империя. По онова време калоферци целели с този обичай да вземат страха на околните села.

По стара традиция десетки мъже се нагазват ледените води на река Тунджа винаги на Богоявление – третият по значимост християнски празник през годината. Според библейската легенда на този ден във водите на река Йордан е кръстен Исус Христос.

Тази година калоферският ритуал бе наблюдаван от представители на ЮНЕСКО, които ще трябва да решат дали мъжкото хоро е достойно да бъде включено в световното нематериално културно наследство на организацията.

 фото: Инфообзор

В най-голямото хоро досега са танцували 15 хиляди души.

 фото: Bulgaria24.tv

Легендата разказва още, че Калофер е основан през 1533 година от група мъже, предвождани от Калифер войвода. Тези територии на Стара планина се владеели от тях като те нападали преминаващите турски кервани. Невъзможността на султана да се справи с Калифер войвода и хората му, го принудила да „сключи“ сделка – той разрешил на хайдутите да се заселят по тези земи при условие, че престанат да нападат керваните. През вековете Калофер се превръща не само във важен търговски, но и културен център с добър поминък за населението, заради което е наречен „Златен (алтън) Калофер“. Опожаряван е няколко пъти от турците, като през 1877 г. е разрушен и са избити всички мъже.

Досега в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО са вписани празникът СУРВА, Нестинарството, Бистришките баби, Чипровските килими и Мартеницата. Като добра практика през 2016 г. ЮНЕСКО вписа и фолклорния народен събор в Копривщица, а през миналата година и Народното читалище.

фото: БЪЛГАРСКО НАСЛЕДСТВО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here