Home На световната сцена Чуждестранната преса за Пловдив, европейска столица на културата

Чуждестранната преса за Пловдив, европейска столица на културата

146
0
SHARE

„Пловдив официално стартира празненствата като европейска столица на културата“, пише Дойче веле и допълва – „Петдесет хиляди души присъстваха на церемонията, за да видят най-стария град в България, който до края на 2019 ще бъде Европейска столица на културата. Към неговото древно наследство и разнообразния културен живот ще се прибавят нови 500 събития. Многоетапното шоу на живо с участието на 1500 танцьори в събота помогна за началото на царуването на Пловдив като европейска културна столица за 2019 година.“, допълва още Дойче веле.

https://www.dw.com/en/plovdiv-officially-kicks-off-european-capital-of-culture-festivities/a-47061343?fbclid=IwAR1ofkWBE6Bma-dZmlbuHmHQ-td7kZ9Jdx-JCegSE1E0bGBoXizYGj4NX-M

„Пловдив, най-старият град в България, е официално Европейска столица на културата за 2019 година.“, информира и USA today.

Изданието отбелязва, че около 50 000 души са се събрали на централния площад в събота, за да гледат шоуто, наречено „Ние сме всички цветове“ с 1500 местни и чуждестранни артисти.

Медията отделя внимание и на разположението на  града и неговата хилядолетна история. Ето и още:

„Затиснат между Балкана и Родопите, вторият по големина град в България е оцелял хиляди години на кръстопътя между Западна Европа и Близкия изток.

Пловдив твърди, че е най-старият непрекъснато населен европейски град с повече от 6000 години история. Доказателство за това са много архитектурни забележителности, датиращи от тракийско, гръцко, римско, византийско и османско време.

Градът от двете страни на река Марица е известен и с етническото си разнообразие. Много от нейните 340 000 жители принадлежат на турските, ромските, арменските, гръцките и еврейските малцинства в страната, като всички те имат силно влияние върху жизнеспособния културен живот на града.“

https://eu.usatoday.com/story/travel/destinations/2019/01/12/plovdiv-bulgarias-oldest-city-honored-european-culture-capital/2558024002/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here