Home Култура и Туризъм Финалът на Евровизия

Финалът на Евровизия

70
0
SHARE

Той е само на 17 години, казва се Кристиан Костов и тази година представя България с песента „Beautiful Mess“ на Евровизия. На финала младият певец ще се състезава с още 25 участника от Украйна, Франция, Германия, Италия, Испания, Великобритания, Молдова, Азербейджан, Гърция, Швеция, Португалия, Армения, Австралия, Полша, Кипър, Белгия, Беларус, Хърватия, Унгария, Дания, Израел, Румъния, Норвегия, Холандия и Австрия.

Какви са правилата за гласуване – според регламента на Евровизия  зрителите на всички тези държави, които участват, могат да гласуват, но – само за друг кандидат, а не за този от тяхната държава. Гласуването може да бъде чрез SMS, телефон или официалното мобилно приложение на песенния конкурс. Специално в България има ограничение – от един номер може да се изпратят максимум 20 съобщения.

Да припомним, че Евровизия е сред най-продължителните ТВ предавания в света, което се излъчва от 1956 г. Зрителите напоследък варират – между 100 и 600 милиона, като те са не само страните членки на Европа, но и от Австралия, Канада, Индия, Южна Корея и САЩ.

Първото издание преди 61 години е излъчено от Лугано, Швейцария. Любопитно е, че най-малкият резултат, с който е спечелена „Евровизия“ е с 18 точки през 1969 г., защото тогава печелят едновременно 4 страни, а най-големият засега е през 2016 г. – 534 точки.

България участва в Евровизия от 2005 г.. Миналата година страната ни бе представена от Поли Генова, която се класира на 4-то място. Друг успех досега имаха Елица и Стунджи с уникалното изпълнение „Вода“, което им отреди 5-то място точно преди 10 години. Ето и кои държави ни подкрепиха миналата година:

Точки Държава
20 точки Република Македония
18 точки Австралия, Малта
16 точки Азербайджан
15 точки Ирландия и Франция
14 точки Израел
13 точки Великобритания и Норвегия
12 точки Албания, Испания, Кипър, Словения, Сърбия
11 точки Белгия
7 точки Армения, Гърция, Италия, Черна гора
6 точки Дания, Полша
5 точки Австрия, Беларус, Босна и Херцеговина, Чехия
4 точки Германия, Унгария, Финландия, Швеция
3 точки Грузия, Сан Марино, Украйна
2 точки Латвия, Литва, Молдова
1 точка Нидерландия, Хърватска, Швейцария

 

За своето съществуване Ирландия засега е държавата с най-много завоювани първи места – седем пъти! След това се подреждат Швеция, която е печелила шест пъти първото място, Франция, Великобритания и Люксембург – по пет, четири пъти – Холандия, три пъти Израел, Германия – два , както и Швейцария.

От балканските ни съседи – Югославия става първа през 1989, Турция през 2003, Гърция през 2005, Сърбия през 2007.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here