Home На световната сцена След 20 години пауза „Мистерията на българските гласове“ се завръщат

След 20 години пауза „Мистерията на българските гласове“ се завръщат

321
1
SHARE

„Pora Sotunda“ е името на първия сингъл от предстоящия нов албум, който официално излиза днес на световния музикален пазар. Той ще бъде в ограничен тираж – едва 1000 бройки, като само 50 от тях са предвидени за България. Зад албума стои екипна работа от почти 2 години, като той ще се разпространява и във всички дигитални платформи. Към песента има заснет и видеоклип, чиято премиера също е днес. Видеото е снимано в България, в едно напълно обезлюдено село в Родопите – Дядовци, негов режисьор е Иван Москов.

Друга песен от албума е хоровото изпълнение „Ганка“ – народна мелодия, развита и композирана от Петър Дундаков. Именно такъв тип музика бе като запазената марка на „Мистерията на българските гласове“ през 90-те години, когато бяха отличени и с наградата Грами.

В албума участват още немският перкусионист Дейвид Кукерман и световният шампион по бийтбокс – SkilleR. Музиката в албума е в изпълнение на Петър Миланов – китара, Христина Белева – гъдулка, Костадин Генчев – кавал и Димитър Карамфилов – контрабас.

Албумът е продуциран от Шуберт Мюзик Пъблишинг, а песните са специално композирани от Лиса Джерард, ирландският композитор Джулс Максуел и българския композитор Петър Дундаков, който е и музикален продуцент на албума.

По-рано тази година Мистерията на българските гласове имаше два концерта в България.

фото: Уикипедия

1 COMMENT

  1. Каква пауза? Няма такова нещо, 20 години замлъкнали ли са били гласовете на Мистерията?! Те не са спирали, просто това е новият им проект. Много евтин начин да се рекламира този албум…Историята на известния хор не започва с новия сингъл…А дали е успешен ще покаже само времето. Аранжимента е еклектично-снобски, смесицата на жанрове, представена като модерна е по-скоро безпомощност, отколкото иновация. Но…Днес всеки може да бъде „композитор“. Ако човек не знае, че това е Мистерията, трудно би се досетил. Преди се разпознаваха от първи тон. Помислете какво значи това!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here