Home Култура и Туризъм „Надежда сляпата“ – първата българска постановка на немски език

„Надежда сляпата“ – първата българска постановка на немски език

249
0
SHARE

За първи път в Германия ще се състои театрална премиера на немски език. На сцената в Елванген, Щутгарт и Мюнхен от 10 до 18 ноември любителите на театъра ще могат да гледат монодрамата „Надежда Сляпата“ от Боян Папазов, който е известен с вечните филми от българското кино „Всичко е любов“ и „Една жена на 33“. За широката публика обаче е по-малко известен фактът, че той е автор и на много пиеси.

10.11.2018 г. от 18.00 ч. – Елванген

11.11.2018 г. от 19.00 ч. – Щутгарт

18.11.2018 г. от 19.00 ч. – Мюнхен

Режисьор на постановката е Николай Стефанов, а на сцената ще излезе Албена Григорова. Заслугата за превода е както нейна, така и на Бернд Блашке.

Пиеси на Боян Папазов са представяни и друг път в Германия. Така например „Бая си на бълхите“ с режисьор покойния вече Крикор Азарян е играна преди години в Бон.

Пиесата „Demonsale” пък е отличена с първия „Аскеер” за съвременна българска драматургия през 2005 г., а „Бяс” – номинирана за наградата „Икар” през 2006 г. Пиесата „Рицар на Светия Дух” отново на Боян Папазов е получила Голямата награда на Националния конкурс за българска драма „Иван Радоев” през 2007 г.

Пловдивската актриса Албена Григорова живее и работи от 6 години в Германия. Тя е завършила НАТФИЗ, а след това Кино актьорство към Майснер Техника – MFA, Мюнхен.

Участвала е в постановката на Здравко Митков ”Наемът” от Джонатан Ларсън, в „Слугините” от Жан Жьоне, „Схватки” и други.

През 2013 играе и в късометражния филм на – Бернд Блашке ”Кюфтета”.

Отличена е с награда от Театър Додона в Прищина за най-добра актриса и от Skena Up – Международен театрален и кинофестивал за студенти.

Николай Стефанов също е възпитаник на ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност Театрална режисура в класа на проф. Филип Филипов. Работи като режисьор в различни театри в България. От 1993 живее и работи между Германия и България. Доцент по актьорско майсторство в Otto-Falckenberg-Schule към театъра Münchner Kammerspiele в Мюнхен. Има реализирани театрални проекти в Мюнхен, Цюрих, Виена и София. Някои от тях са: „Изтрещяване“ от Сара Кейн, „Фрагменти от езика на любовта“ от Роланд Барт в театър „Halle 7“ Мюнхен, „Подземният“ от Христо Бойчев, „Изкуството на комедията“ от Едуардо де Филипо, „В очакване на Годо“ в театър „Ла Страда“ София и много др.

текст: Димитрина Пандурова

информация: Културен институ Елванген

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here