Home Анализи Може ли Кристалина Георгиева да оглави МВФ?

Може ли Кристалина Георгиева да оглави МВФ?

117
0
SHARE

Кой ще наследи Кристин Лагард, начело на МВФ?

Крайният срок за издигане на кандидатури е 6 септември. Българката, която в момента е главен изпълнителен директор на Световната банка, е сред топ три кандидатите за шеф на МВФ, съобщават Файненшъл таймс и Блумбърг.

В надпреварата са още – бившият холандски финансов министър Йерун Дейселблум и гуверньорът на Финландската централна банка и бивш еврокомисар – Оли Рен.

Първият кръг от преговори се ръководи от френския финансов министър Брюно льо Мер, който координира процеса от името на Европейския съюз.

За Дейселблум се твърди, че има подкрепата на страните от Северна Европа и Германия – напълно очаквано. Подобна е ситуацията и с другия кандидат – Оли Рен. Кристалина Георгиева има обаче одобрението не само на САЩ, но и на Франция. Това, което би могло да се яви като проблем е възрастовото ограничение за заемане на поста – 65 г. Тази пречка би могла да бъде преодоляна с промени в регулациите на МВФ, стига по-голямата част от европейските страни да се обединят около нейната кандидатура.

Миналата седмица от комюнике на на фонда стана ясно, че процесът по избор на кандидат ще започне в понеделник, 29 юли и ще приключи до 6 септември. До 4 октомври пък Изпълнителният съвет на фонда ще бъде готов с избора си.

До избор на нов директор на МВФ се стигна след като Кристин Лагард подаде оставка този месец, за да оглави Европейската централна банка.

Исторически погледнато МВФ досега се е ръководел от европейска личност. Азиатските икономики обаче, които се развиват твърде динамично, също настояват да бъдат включени в процеса. За това се смята, че ако ЕС не успее да договори общ кандидат, има опасност от появата на силни кандидатури от развиващите се икономики.

Още за Кристалина Георгиева може да прочете тук:

Световната банка за Кристалина Георгиева

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here