Home Анализи Македония – да се смееш ли, да плачеш ли?!?

Македония – да се смееш ли, да плачеш ли?!?

419
0
SHARE

Македонците пак „провидяха“ велики конспирации

След като тази седмица правителството на Албания призна официално съществуването на българското малцинство в страната не закъсня и реакцията на Македония. Македонски алианс за европейска интеграция, която е единствената македонска партия в албанския парламент, се обяви против включването на българското малцинство в закона за националните малцинства на Албания. Според македонците българско малцинство не съществува и този акт бил нарушаване на международното право, тъй като там живеели не българи, а македонци. Въпросната македонска партия, която смята себе си за европейски настроена, сравни действията на албанското правителство с „геноцид срещу македонския народ и престъпление против човечеството“. В позицията на партията се твърди, че признаването на българското малцинство е схема, която подпомага проекта „Велика България“.

До сега етническите българи, които живеят в Албания, нямаха право на специален статут, а Албания отказваше да признае българското малцинство, макар че данни, че в тези територии има българи съществуват още от времето на средновековната българска държава. В началото на тази година и ЕК поиска от Албания да признае етническата принадлежност на българите в Преспа, Голо бърдо и Гора българи.

С новия закон признатите в Албания малцинства става 9 – българско, гръцко, сръбско, ромско, египетско, влашко, босненско, македонско и черногорско.

С този акт етническите българи ще имат право на български паспорт.

Да припомним, че приоритет на българското председателство на Съвета на ЕС е разширяването в посока западните Балкани. Македония е кандидат-член вече 12 години. На този етап обаче членството е повече от мираж, поради сериозен политически спор от една страна с Гърция за името, а от друга с България за нарушаването на правата на българите в рамките на Македония.

фото: living diversity – blogger

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here