Home Анализи Къде са българите?

Къде са българите?

197
0
SHARE

2019 за българския туризъм вероятно ще остане като годината с празните плажове. Защо това се случи – можем много да дебатираме, но отговорите са известни на всички ни. Причините са съвкупност от случващото и неслучващото се не просто в сферата на туризма, но и въобще в родна България.

Спомних си онази фраза – „Построих ви магистрала, сега за 2.30 ч. ще се стига до морето!“

Е, времето за пътуване до Гърция е повече, защото там с години се работи по едно трасе и кой знае в коя петилетка ще бъде завършено. Колко жертви даде – вероятно толкова, колкото във военни действия. Въобще не ми се споменава за другата ни съседка – Сърбия. София-Калотина – едни нищо и никакви 57 км. Ако не сте преминавали по тях – направете го, тогава ще си говорим. Удивлявам се на сърбите, които не са спрели – сръбската магистрале пресича цялата страна и в по-голямата си степен е завършена. Остават само най-трудните участъци – около тунелите. На бас, че ще бъдат готови преди изобщо някой от нашите чиновници по веригата да се е осъзнал какво, кога и как.

С други думи – българинът отива там, където му харесва. И донякъде пътищата не могат да го спрат. Северна Гърция отдавна се е превърнала в български квартал. Ке биде – за патриотите, пак наша!

Но не е само Гърция, оказва се!

Сега излязоха официални данни, че българите са сред най-многобройните туристи и в Турция. И Ердоган, и неговата политика не са уплашили никого за разлика от Германия, където се регистрира сериозен отлив на туристи, дори и сред самото турско население.

1 236 280 наши туристи са посетили Турция само през първата половина на тази година. Това прави ръст от зашеметяващите и мечтаните за Министерството на културата и туризма 25 %. Това число вероятно ще набъбне още защото най-силните месеци – юли и август, че дори и септември, не са отчетени в проучването. И въпреки проблемите Турция се радва на всеобщ ръст – както на приходи (12.6 млрд. долара), така и на интерес към страната й.

Всеки, който е посетил страната на Ататюрк знае какво е там – турците умеят не просто да ти вземат парите, а да да те накарат да си ги изхарчиш с кеф и да поискаш пак да отидеш.

Могат го и гърците.

А ние имаме, но не искаме. И не се учим. И правим всичко само в името на едната бърза печалба. Максимата „Ден година храни“ се превърна в „Ден 10 години да храни“. И очаквано – затри мнозина. Равносметката е ясна. Ако кожудерското печалбарство не бъде пресечено, ако не се научим на добро обслужване, нищо добро няма да го чака родния ни туризъм и догодина.

Грехота е! Да имаш това богатство и да го пропиляваш!

автор: Димитрина Пандурова

фото: Инфо-Портал Бг

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here