Home Консулт Консулска закрила за българите във всички посолства на ЕС

Консулска закрила за българите във всички посолства на ЕС

1155
0
SHARE

Всеки български гражданин, който се нуждае от помощ в чужбина, но в държавата, в която се намира страната ни няма представителство, ще може да потърси закрила и съдействие във всяко едно друго европейско консулство или посолство. Това става възможно с промените в Директивата за консулско обслужване. Какво означава това на практика?

Всеки един гражданин на държава-член на ЕС, който се намира на територия, на която неговата страна няма съответното дипломатическо представителство, но се нуждае от закрила може да отиде в най-близкото консулство на друга страна от общността. Това се отнася и за граждани на други държави от ЕС, които търсят помощ от страна на България. Ето и какви са случаите, в които ще може да се използва европейска консулска защита:

  • Случай на тежък инцидент
  • Заболяване
  • Арест или задържане
  • Нужна от спешно репатриране
  • Загуба или кражба на паспорт, също така издаване на пасаван
  • В случай на смърт

Ако гражданин на ЕС, в това число и българите, са в ситуация на търсене на помощ от друго посолство или консулство на Съюза, то те трябва да се легитимират, като представят паспорт или лична карта, с която да удостоверят своята националност. В случай, че тези документи са откраднати или изгубени, посолството може да приеме всяко друго доказателство, като например шофьорска книжка. След това ще бъде направено запитване до съответната държава дали наистина съществува лице с тези данни.

Трябва да се знае обаче, че всяка помощ ще се заплаща от страна на търсещите съдействие. В случай, че те не са в състояние да го направят на място ще трябва да подпишат документ, с който се задължават да погасят направените разходи.

Извън ЕС има само четири държави, в които всички 28 страни от ЕС имат собствени посолства. Това са САЩ, Китай, Индия и Русия. В тези страни новите правила няма да важат.

В същото време по света България има 81 посолства, като 55 от тях са в държави извън ЕС. Страната ни има изградени и 15 консулски служби, 11 от тях отново са извън държавите от евросъюза.

Първата директива за консулска закрила на гражданите в ЕС действа от април 2015. Още по темата:

https://ec.europa.eu/consularprotection/content/about-consular_bg

foto: debating Europa

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here