Home Германия отблизо Кой е най-богатият германец?

Кой е най-богатият германец?

444
0
SHARE

Той притежава 23.3 млрд. евро и те не са спечелени нито от технически изобретения, нито от индустрията

фото: Лидл

Неговото име е Дитер Шварц и е собственик на добре познатите в цяла Европа, а и не само, вериги – „Лидл“ и „Кауфланд“. Макар той да заема втора позиция в класацията на икономическото списание „Биланц“ на практика той е първи, тъй като преди него са фамилията Квандт, които притежават една част от БМВ, но тяхното богатство всъщност се разпределя между няколко души. 79-годишният мъж, собственик на дискаунтера Лидл или групата Шварц, има оборот от 104.3 млрд евро. Състоянието му се оценява на 41.5 млрд. евро, а фирмата му продължава да бъде най-големият семеен бизнес в страната.

Медиите в Германия отбелязват, че никога в страната не имало толкова много богати хора. Специално за Дитер Шварц Франкфуртер Алгемайне Цайтунг пише – „…неговото богатство е почти толкова голямо, колкото е бюджетът на Германия за отбрана за предстоящата 2020 година.“

Според Биланц милиардерите в Германия притежават 259 млрд. евро, което е с 31 млрд. повече в сравнение с 2018 г. Притежаваните от тях активи са равни на 1/3 от БВП (брутния вътрешен продукт) на страната.

Най-богатите провинции са Баден-Вюртемберг, Бавария и Северен Рейн-Вестфалия.

След Шварц в класацията е Тео Албрехт-младши с 18 млрд. Също толкова притежава и семейството на Волфганг Порше, които притежават една част от автомобилния концерн Порше-Фолскваген.

Най-богата жена в Германия се казва Сузане Клатен, която притежава също част от БМВ. Нейното богатство се изчислява на 15.3 млрд. евро.

Eто и имената на другите милиардери от Германия, включени в класацията на Биланц:

Семейство Рейман: 16.25 млрд. евро (JAB Holdin)

Георг Шефлер: 14.9 млрд. евро (Шефлер, Континентал)

Щефан Кванд: 13.8 млрд. евро (BMW)

Семейството на Карл Албрехт младши: 13.5 млрд. евро (Алди Зюд)

Семейство Хайстер: 13.5 млрд. евро (Алди Зюд)

Хасо Платнер: 12.4 млрд. евро (SAP)

източник:

https://www.welt.de/wirtschaft/article131923901/Das-sind-die-zehn-reichsten-Deutschen.html

фото: The Motley Fool

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here