Home Германия отблизо Как се забавляват децата в Германия през лятото?

Как се забавляват децата в Германия през лятото?

479
0
SHARE
езерата в Германия – като на море и то без пари

Безплатните къпални

Германия е известна с множеството си езера – както изкуствени, така и естествени. Те са безплатните басейни или дори нещо повече, които привличат (даже и през зимните месеци) стотици плувци. Освен откритите естествени басейни добра възможност са и реките. Обособени зони за плаж има почти във всички градове по поречието на Дунав, Изар, Рейн и др. Те са подходящи и за разходка с надуваема лодка, каране на кану или други видове водни спортове и забавления.

поречието на р. Дунав

Впрочем плуването като спорт е силно застъпен в училищните програми. Децата започват да посещават басейни още от 2-и клас, организарано от училище, което им се брои за час по спорт (физкултура, както е българският еквивалент).

Големият плюс на езерата и реките е, че човек може да ги използва напълно безплатно, за разлика от басейните, в които входът е средно между 8 и 10 евро. Освен това човек е сред природата, използвайки всичките й блага.

Големият минус е опасността от ухапвания от насекоми и най-вече от кърлежи. В Германия заради опазването на пчелите не се пръска, а ухапванията всяка година са все повече и в не малко от случаите с усложнения. По тази причина все по-често напоследък се предлага ваксина.

Следобед – спорт на открито

Време е за екстремни спортове. Skaterbahn е голям хит не само сред по-малките, но и сред тинейджърите в Германия. Както в селата, така и в по-големите населени места има изградени множество съоръжения, на които децата да се спускат – с колело, с малки, специални скутери, или със скейт борд. Макар на пръв поглед да изглежда опасно, всъщност голямото предимство е, че децата преборват страховете си. Естествено всеки трябва да бъдат със специален защитен шлем на главата, добре е също ако е начинаещ да има наколенки за краката и ръцете.

skaters and bikers
от другата страна на площадката са изградени височини за спускане и с колелетата
skate ramp
дори и 4-5 годишни деца се спускат с мини-скутер

Летни училища

Тенис, рафтинг, планинарство, музика – и още много други разнообразни летни занимания тип лагери. Тези форми съответно си имат и цена. Предимството е, че някои от тях са във вариант „еднодневни“. Например тенис – има много места, на които децата могат да посещават уроци от сутринта до следобед, когато родителите приключат работния ден.

Катерене

Всички планински спортове като катерене, колоездене в планински участъци, алпинизъм, са силно развити в Германия, особено в района на Алпите, но и около Харц.

Но ако катеренето е труден спорт, който изисква солидна подготовка, то има и по-лесен, достъпен и приятен вариант в специално създадени зони тип паркове, които се наричат Kletterwald. Те са по-силно застъпени в южната част на страната. Ето и карта къде са изградени, като на нея не е отбелязано обаче съоръжението, което се намира в близост до Карлсруе.

Kletterwald park
Kletterwald – парк, с изградени съоръжения за катерене в естествена среда
Kletterwald map
зоните в Германия, в които има Kletterwald или в превод – „гора за катерене“
Kletterwald ramp
освен деца, родителите също се забавляват в тези зони, като има съоръжения, които се издигат на доста солидни височини

Безплатни занимания в парковете

Неделя е официален почивен ден за всички в Германия (изключенията разбира са не се броят – транспорт, медицински персонал, заведения). Много провинции организират още от месец май до края на месец октомври в големите паркове различни занимания на открито. Обикновено информация за тях може да се намери на страницата на съответната община. Например в Мюнхен на този адрес: Alle Termine und Infos

extreme park
спортове и състезания на открито в почивните дни

автор: Инфо-Портал Бг

фото: Димитрина Пандурова

Още интересни предложения за Бавария:

Германия, провинция Бавария

Веселите къщи на Хундертвасер или кой е австрийският Гауди?

Кралското езеро и неговите 100 годишни лодки

С деца в Бавария – поредица – I част

С деца в Бавария – поредица, II част

Баварски пътешественик – поредица, I част

Баварски пътешественик – поредица, II част

Баварски пътешественик – поредица, III част

Баварски пътешественик – поредица, IV част

Баварски пътешественик – поредица, V част

Баварски пътешественик – поредица – VI част

По следите на романтичния път – поредица, I част

По следите на романтичния път – поредица, II част

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here