Home Култура и Туризъм Заръката на козунака

Заръката на козунака

91
0
SHARE

ЗАРЪКАТА НА КОЗУНАКА
Споделено от Цветана Христозова
След тежкия работен четвъртък се запътихме смело с моя партньор по дом и не само J да участваме в надпреварата на опразване на щандове в хранителния магазин. По пътя се колебаех дали днес да правя козунак до посред нощите или да пропусна всякаква празнична подготовка и да постна чужди снимки във Фейсбук на шарени яйца и пухкави козунаци. Пък кой друг ще разбере, че на са мои, освен най-близките ми хора, които знаят каква „кулинарка“ съм?
Но – о, съдба! Изтегляйки си пазарска количка пред магазина, какво да видя? Една забравена опаковка мая, която мистериозно проблясва под лъчите на залязващото слънце – и това ако не е ясен знак от Всевишния! Ще се готви! Бягайки из магазина и награбвайки каквото попадне под очите ми, изсипвам гордо покупките в количката, поглеждам човека до мен (мъжа) в очите и гордо заявявам: „Ще правя козунак!“. А той ме поглежда учудено и пита: „С какво?“. Аз вече леко разярено като лъвица отвръщам: „Как с какво, с продукти за козунак!“. Диалогът, мил и любезен, продължава: „А яйца и мляко няма ли да ти трябват?“.
Та така след тази съпружеска пледоария, да не забравим най-важното – продуктите за козунака:
• 1 кг брашно
• 6 бр. яйца
• 200 г масло или 1:1 масло и олио
• 200 г захар
• 1 кубче мая
• 250 мл прясно мляко
• настъргана кора на 1 бр. лимон или есенция
• 1 с.л. ром или есенция „Rum“ (Този не става за пиене J)
• 2 бр. жълтъци
Аз приготвям козунака по следния начин: затоплям млякото до температура по-висока от телесната. Т.е. като си бутнете върха на показалеца в млякото, трябва да го усещате, че е топло. Но в никакъв случай толкова, че да ви свали кожата. Прехвърлете го (млякото) в по-голяма купа и сложете 1 супена лъжица брашно и 1 супена лъжица захар. Разбъркайте, за да се разтвори захарта, и добавете маята (Аз лично я мачкам с ръце, за да се разтвори. Така допълнително правите „гъдел“ на дрождите и те се раздвижват и активират). В отделна купа чукнете яйцата и добавете захарта, пакетче ванилия, оцелелият ром и лимоновата кора/есенция. Разбъркайте добре до разтваряне на захарта. Кратка пауза тестото да почине и разбъркайте пак, понеже аз все намирам находища на захар на дъното на течността. В още по-голям съд пресейте брашното. Сигурна съм, че много от вас ще ги домързи като мен и ще си бухнат брашното ей така както е от пакета. Но ако го направите предварително, резултатът е с като онзи ефект от шампоаните „АУУУ“. Добре е да знаете, че 1 кг брашно рядко е достатъчно, за това трябва да имате поне още 200 гр в резерва. А не да се налага да отскачате до съседката, с която от 10 години водите римейк на Студената война.
Направете дупчица… не, направете кратер в средата на брашното и изсипете яйчената смес и бухналата мая. Месите, месите и пак месите (ако сте натрупали ядове – на шефката, на шефа, на мъжа… или на планетата) сега е моментът да блъскате и да изкарате всичката натрупана енергия на тестото, докато то милото се предаде и… престане да ви се полепя по ръцете. Или както казват майстор кулинарите да бъде: меко и еластично. Следващият етап е един от най-важните – добавянето на маслото. Разтопете го и намажете отгоре обилно с 2-3 лъжици от него по тестото. Сгънете го като плик и пак разточете (с ръце). Намажете маслото…Сгънете…Разточете… И така до изчерпване на маслото. Баба ми едно време удряше здраво – 100 пъти тестото в плота, за да се вкара въздух, но аз днес издържах до 32 пъти и капитулирах. Предполагам това е довело съседката до уплах и още се крие под леглото J. Така замесеното тесто поставете в голям съд, покрийте с кърпа или фолио и поставете на топло място да втасва. Жокер за аматьорите без опит – използвайте парното или фурната на 30 градуса. Втасването отнема от 1 до 2 часа, но най-важното е тестото да увеличи обема си 2 пъти. Когато това стане, може да си отдъхнете – преминали сте успешно най-критичната фаза.
Рунд 2-ри: Взимате бухналото тесто и го премесвате пак. Разделяте тестото на 4 топки, равни по големина, като всяка една от тях оформяте на фитил. Плетете козунака по един от следните начини: http://www.cookwithasmile.com/%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%…/
Поставете в подходящ съд за печене или тава и намажете с разбит жълтък. Оставете отново да втаса на топло за около час, докато пак увеличи двойно обема си. Поръсете със захар, с бадеми, със златен прашец, въобще с каквото ви се иска. Сложете козунака да се пече на предварително загрята фурна на 220 градуса за 10 минути и после намалете градусите до 180. Ако забележете, че козунакът започва да се запича отгоре много по-бързо, отколкото в сърцевината, покрийте го с фолио или хартия за печене.
Накрая не забравяйте – готовата продукция с лого на снимката, за да не ви ги крадат мързеливи домакини. След това захвърляте всички електронни устройства и споделяте светлината на Великден с най-любимите ви хора.
Светли празници и добър апетит!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here