Home Хоби Домашен пастет от свински дроб

Домашен пастет от свински дроб

7067
0
SHARE

По-вкусно от домашното няма. Е, трудно е да си произведем, отгледаме и консервираме всичко, особено ако и ходим на работа, но поне това, което ни е любимо за хапване  – можем да си го направим сами, за да му се насладим максимално. 

По магазините – аз поне,  не намирам достатъчно добра алтернатива на домашно приготвения пастет и затова захлади ли се времето навън – „запрятам ръкави“  🙂

Необходими продукти:

1,5 кг свински черен дроб

1 кг прясна сланина

1 кг свинско месо – шол

1 литър сварено и охладено прясно мляко

10 яйца

Подправки:

100 гр. сол

2 пак. млян черен пипер

1 пак. млян кимион

1. Месото и сланината купувам от месарски магазин, в който могат да ми ги смелят ситно като за кайма. Смилането става и в домашни условия с помощта на месомелачка с по-ситна решетка. Първият вариант на мен ми е по-удобен, по-бърз, а и по-чист  🙂

2. Дробът измивам, почиствам от ципите и кръвоносните съдове. Режа на тънки „филийки“ и сварявам в съвсем малко вода – колкото да го покрие. Свареният дроб смилам в месомелачка – със ситна решетка.

3. Смесвам всички продукти – смляното месо, сланина, дроба, млякото, яйцата и подправките. Омесвам добре с ръка и насипвам в бурканчета. Ако е останала вода от варенето на дроба – част от нея може да се добави към пастета, но да се внимава да не стане много рядък.

4. Затворените буркани стерилизирам около 2,30 – 3 часа.

Забележка: Подправките ги регулирайте по ваш вкус. Ние  харесваме да са ненатрапчиви и вероятно, на някой количеството ще му се стори недостатъчно. 

Ако сланината, която използвате е солена, може да се намали солта.

 

 

Рецепта и снимки: Елена Андреева

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here