Home Германия отблизо Висбаден през пролетта

Висбаден през пролетта

92
0
SHARE

Да попаднеш в точното време на точното мястоПо принцип не съм почитател на СПА-комплексите.

Аз съм деен човек и движението е водещаа сила. Сега обаче така ми се иска да остана цял уикенд в някой шумен спа-курорт, който да гъмжи от туристи.

Не! Не искам тишина, не искам спокойствие! Насладих й се достатъчно!

Та мислийки си за всички тези екстри-глезотии, които преди приемахме за даденост, се пренесох на едно от най-известните спа-места в Германия.

Преди две години, в началото на пролетта, потеглихме към западната част на Германия. Първата ни точка бе Крефелд, а след това и Нидерландия.

Естествено много преди да се случи бях надлежно проверила всички интересни места по маршрута от Мюнхен-Крефелд. Вариантите бяха много, аз реших да избера Висбаден. Имало защо!

Посрещна ни слънчев и искрящ под пролетните лъчи, окичен в магнолиеви цветове, зелени градини и за пълен разкош – моите любими лалета. Лъхаше на омая, цветен и същевременно аристократичен.

Озовахме се покрай реката или Schierstein Rivier, на която се намира и замъка Schloss Biebrich. Той е един от най-важните барокови замъци по Рейн, който крие точно 320 годишна история. Планиран е първоначално като градинска къща, но с времето се превръща в основно място на принцовете и херцозите от района.

Висбаден е известен със своите минерални извори, изградени още от римляните. Останки от каналите за вода, идващи от планината Таунус, могат да се видят и днес.

Възходът на Висбаден като курорт е през 19 век, когато покрай кайзер Вилхелм II започват да прииждат богати и известни личности.

Днес в града живеят много руснаци, които имат скъпи имоти, а на върха на града дори има руска църква.

Връзката с Русия има своята дълга история.През 40-те години на 19 век Херцог Адолф фон Насау се жени за руската принцеса Елизавета (името се изписва със „з“, не е правописна грешка) Михайловна. Те са били изключително щастлива двойка, но за жалост любовта им продължава само 1 година.

Принцесата умира при раждането на първородното им дете, което също не оцелява.

Съкрушен от загубата херцогът поръчва да се построи руски православен храм, който да носи името на съпругата му. В храма се положени и останките им.

Тази стара връзка има и днешно изражение.

Преди повече от 10 години именно във Висбаден се състоя и важна политическа среща между Германия и Русия, завършила с подписването на редица документи.

Иначе Висбаден се рекламира и като любимо място на арабски шейхове.

Въпреки че по време на Втората световна война са разрушени и двете синагоги, градът не попада под ударите на бомбите, а като причина се изтъква, че това е, защото тук се е лекувала съпругата на американски генерал.

Два интересни факта за града:

Висбаден, покрай река Рейн
  • Всеки ден тук бликат над 26 млн. литра гореща минерална вода от 26 извора. Смята се, че те са на възраст около 200 хиляди години
  • Висбадев е врата към Рейнагау (Рейнгау е историко-географска област в Централна Германия. Разположен е между планината Таунус и долината на река Рейн.

Neroberg

или в превод планината Неро. Ако питате мен това е по-скоро хълм-възвишение, имайки предвид неговите 245 метра. Предлага обаче удивителна гледка.

До него се изкачва известният Nerobergbahn, който функционира от 1888 г. Освен, че е толкова стар той е важен за града, тъй като технологията му е базирана на водна мощ.

Всъщност това е единствената железница от този тип в цялата страна, която работи с воден баласт. Въпреки възрастта си изкачва 83 метра само за 3 минути и половина.

На хълма има и басейн, построен преди повече от 90 години. Тук е разположена и руската църква „Света Елизавета“, заедно с руско гробище, които са изградени още през 19 век.

В подножието на хълма се намира невероятен парк, а покрай него са накацали вили-експонати на висш архитектурен пилотаж.Отивам да проверя какво е положението в провинция Хесен и дали скоро мога да се насладя на едни спа-уикенд!

Ако вие решите да посетите Висбаден задължително се отбийте до Goldgasse или златната уличка, която се намира в старинната част на града. Струва си и Висбаденският театър, който е с международна слава.

авторска рубрика: Димитрина Пандурова

за още истории и интересни места от Германия може да последвате страницата Германия отблизо във ФБ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here