Home Германия отблизо Баварски пътешественик – Schloss Hohenkammer & Baumhostel

Баварски пътешественик – Schloss Hohenkammer & Baumhostel

45
0
SHARE

Днес бях решила да ви покажа къде бяхме в истински пролетния февруарски вчерашен ден.

Но понеже много често се задава въпроса – кой живее сега в тези замъци, кой ги стопанисва, как се отопляват реших да ви разкажа за брата-близнак.

Предполагам, че си спомняте от публикацията вчера.

Него не съм го търсила. Той ме намери.

Бяхме тръгнали в един неделен ден да издирваме едни къщички за гости – рядък екзмепляр. Но по път попаднахме на ретро-мотори, които се движеха бавно и в кортеж.

Реших да ги последвам, бях сигурна, че ще ме отведат на интересно място. Не грешах.

Тучни ливади, аромат на диви цветя, птички вият гласове, жабите им пригласят.

„О, миг поспри!“

От онези моменти, в които натискам бутона на „пауза“ – искам времето да спре, за да се наслаждавам на тази красота повече и повече.

Един обикновен неделен ден, се оказа обаче съвсем необикновен.

Пред белия замък с кулите, заобиколен от езеро, се бяха събрали десетки мотористи. Повечето в трета възраст, а машините по-стари и от тях, обаче какви ли истории знаят, къде ли са се скитали във времена, в които още пътища е нямало…

Ретро-парад от висока класа. Дори и за пълни аматьори като мен.

След като детайлно разгледахме почти всеки един мотор и прилежащите към него ретро-аксесоари – като каски, очила, ръкавици, се впуснахме в опознаваме на замъка.

Ето и историята на близнака.

На това място първият замък се издига още през 11 век. Няколко века по-късно, със смяната на собствениците се сменя и архитектурния му облик.

Голям пожар в средата на 17 век налага пълната му реконструкция в ренесансов стил.

Бил е владение на различни благороднически фамилии. През 20-те години на ХХ век става собственост на Райфазен, които го превръщат в обучителен център и такъв е до 70-те години.

Ог 2003 отново има за пореден път в свята дълга история нов собственик – този път Мюнхенското презастрахователно дружество, което го превръща в хотел.

Schloss Hohenkammer е реновиран през 2007 и гордостта му е главният готвач Флориан Фогел, който е отличен със звезда Мишлен.

Сигурно сте любопитни колко струва една нощувка в покоите на бивши благородници, графове и херцози – около 140 евро в зависимост от сезона и натовареността.

До тук може да стигнете с S2 от Мюнхен до последната му спирка Petershausen. Оттам обаче се подгответе за един лек пешеходен тур от порядъка на 5 км.

Другата опция е да вземете линия S1 до Фрайзинг, а след това за 30 минути с автобус ще бъдете при замъка.

Ако обаче това място ви идва малко претенциозно съвсем наблизо има едно кътче, изградено буквално насред нищото – в полето. То обаче е като мъничък рай.

Дървени къщички се издигат над мини-езеро. А него с лодка могат да го обикалят на воля дори и децата. От другата страна е откритата веранда, а до нея още едно нестандартно място за нощуване – бъчви.

Въобще районът е изключително подходящ за семейни почивки.

В околностите има изграден и детски голф, и kletterwald (трудно ми е да дам едносричен превод, за тези, които не са били – това е оградено място в гората, между високи дървета, които са свързани по между си със стълби или въжета)

А под това име ще намерите и Рая – Baumhaushotel Oberbayern Jetzendorf

Добавям няколко кадъра и на ретро-моторите. Някои от тях са истински ветерани – на повече от 100 години, но като че току-що да са излезли от завода.

Желая ви една приятна неделя!

авторска рубрика: Димитрина Пандурова

За още снимки и интересни места от Германия може да ме последвате във ФБ – Германия отблизо

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here