Home На световната сцена Български филми на фестивалите в Кан и Ница

Български филми на фестивалите в Кан и Ница

143
0
SHARE

Приключенският филм „6 и 1 наум“ на режисьора Лъчезар Петров получи четири номинации на Международния кинофестивал в Ница. Лентата ще се състезава в категориите „Най-добър чуждоезичен филм“ в конкурения с още 12 заглавия, „Най-добър сценарий за чуждоезичен филм“, „Най-добра главна женска роля“ в лицето на актрисата Йоанна-Изабелла Върбанова и „Най-добра поддържаща женска роля“ за Анастасия Левордашка. С малки роли участват също Тончо Токмакчиев и Албена Колева. 
Самата премиера също е планувана за 14 май в перлата на френската ревиера.
Историята разказва за приключения с мотори, опасности, предателства, интриги, страх, страст и… една изпепеляваща любов!
Изабелла Върбанова е все още само първи курс „Актьорско майсторство“. Занимава се с кино още от 3-годишна. Макар че е само 20 годишна вече е била на сцената на Младежкия и Сатиричен театър. Завършила е поп и джаз пеене. Зад гърба си има роля и във филма „Момичето от Низката земя“ (2014).
Анастасия Левордашка също е възпитаник на НАТФИЗ от класа на проф. Снежина Танковска.
Успоредно с това новият филм на режисьора и сценарист Стефан Командарев „Посоки“ пък е в официалната програма на юбилейния 70-и кинофестивал в Кан. В света на киното това е най-голямото годишно събитие за Европа. Продукцията, чийто съсценарист е Симеон Венциславов, все още не е показвана в България, но до няколко месеца ще се случи и това, уверяват от екипа.
„Посоки“ е за абсурдите на днешната българска действителност, а в ролите влизат – Васил Банов, Стефка Янорова, Васил Василев-Зуека, Асен Блатечки, Юлиан Вергов, Герасим Георгиев-Геро, Иван Бърнев, Николай Урумов и Ирини Жабмонас.
„Посоки“ е копродукция на България, Германия и Македония.
Лично директора на фестивала в Кан – Тиери Премо приветства участието на страната ни в това юбилейно издание. В него с четири филми ще участва и Никол Кидман – две от заглавиеята (на Франсис Копола и Йоргос Лантимос) са в конкурсната програма.
Това са два поредни големи успеха за новото българско кино, което с всяка изминала година завладява световните фестивали.
След терористичното нападение в Ница миналата година, в което камикадзе уби десетки хора на крайбрежния булевард по време на Националния празник на Франция, това ще бъде първият фестивал, който ще се проведе между 17 и 28 май.
Успех на българските участници

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here