Home Социален живот Образование Безплатно висше образование – къде?

Безплатно висше образование – къде?

224
0
SHARE

От общо 36-те развити страни, които са членове на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОСИР), само в 7 образованието е безплатно

Ето и кои са те:

Чexия

59 % от младите хора посещават университет. Разходите за един студент са 8 738 долара. Публичните висши учебни заведения получават финансиране от бюджета, но безплатното обучение е само на чешки език. За основните специалности, с изключение на творческите, може да се кандидатства от октомври до февруари-март. Изпитите са в периода май-юни.

28 са университетите и учебните заведения в Чешката република, които са с публично финансиране.

Следват скандинавските държави.

Норвегия

77 % от младите хора учат в университети и съответно делът на разходи е повече от два пъти по-висок от този в Чехия – 18 942 долара.

Правителството харчи до 1.3 % от БВП за субсидии, отпускани за следване. Всички университети в страната имат общежитие, места за хранене, библиотеки и фитнес зали.

Швeция

Страната държи първенство по разходите, които отпуска за един студент – 20 864 дoлapa. Съответно тук най-голям е делът на чуждестранните студенти.

Образованието е безплатно освен за местните и за гражданите на ЕС, също така за лица, които притежават разрешение за пребиваване.

68 на 100 посещават университети. Това е и държавата с най-висок дял на лицата с диплома за завършена гимназия – 83 % (за страните от ОИСР този процент е 75).

Дaния

55 % е делът на лицата, които посещават университет, а разходите за образование на един студент са 17 634 долара. Кралството изразходва 0.6 % от БВП за субсидии за висшето образование. Докторската степен обаче не се финансира от държавата.

Финлaндия

15 402 дoлapa са разходите за образование на един студент във Финландия,  69 % от младите хора избират след средно образование да продължат да надграждат образованието си, посещавайки висши учебни заведения.

Във Финландия може също да се кандидатства за стипендии или друг тип безвъзмездно финансиране, с което да се покриват ежедневните разходи.

Иpлaндия

Πyбличните paзxoди зa виcшe oбpaзoвaниe нa eдин cтyдeнт са 16 284 дoлapa, 51 % е делът на учащите „трето ниво“, както се нарича висшето образование в страната.

От общо 196 xиляди cтyдeнти 11 xиляди ca чyждecтpaнни гpaждaни. Същевременно  пpиблизитeлнo 16 000 иpлaндcĸи cтyдeнти yчaт в чyжбинa.

Иcлaндия

Макар да е малка страната процентът на тези, които избират да продължат образованието си е като в Норвегия – 77 на 100. Струва си да се отбележи, че много местни учат в чужбина.

Издръжката на един студент е далеч по-ниска, но очевидно достатъчна щом привлича толкова много лица – 10 429 дoлapa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here