Home Анализи Под 0.5 % вече е ипотечната лихва в Германия

Под 0.5 % вече е ипотечната лихва в Германия

395
0
SHARE

Намаляването идва след решението на Европейската централна банка от миналата седмица за допълнително понижение на лихвения процент по банковите депозити

Това води до отражение върху потребителите в цялата еврозона. ЕЦБ увеличи „таксата“ за държане на пари до минус 0.5 %, което неминуемо доведо до това банките да намаляват допълнително лихвите по кредити, съхранявайки по-малко пари на загуба в самата централна банка, за сметка на повече отпуснати заеми.

Какво последва от това?

Лихвите по 10-годишните ипотечни заеми за кредитополучатели с добър рейтинг в Германия паднаха под 0.5 %. Някои финансови институции дори предлагаха оферти за 0.4 %. Лихвите по кредитите преди това бяха около 1.0 %. В случаите на по-високо самоучастие и добра кредитоспосбност потребителите могат да получат оферта дори за 0.3 %-на лихва.

Анализите са на кредитния посредник Interhyp, който е сравнил условията на повече от 400 финансови институции. 

В България също се регистрира намаление на ипотечните кредити, но все още в сравнение с Германия нивата остават далеч по-високи – около 4 % до 3 %, но трудно може да се намери под тази граница. Това не е нещо ново. Изчисления на различни финансови източници винаги са показвали, че лихвите в Германия са до 6 пъти по-ниски от тези от България. Наред с това в България потребителите плащат и редица такси, които са напълно непознати в страните от Европа.

източници: https://www.bild.de/geld/mein-geld/mein-geld/zinsen-fuer-bau-kredite-rauschen-runter-richtung-null-prozent-64442840.bild.html

https://www.interhyp.de/zins-charts/

фото: Bauzinsen Vergleich

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here