Home Германия отблизо Отново на сцената – Толвуд

Отново на сцената – Толвуд

20
0
SHARE

С първия ден на юли дойде и добрата новина, че след миналогодишната пауза, тази година ще се състои фестивалът Tollwood.

Германия официално разреши за провеждането на по-мащабни събития и събирането на до 1500 души, но отново при спазване на дистанция.

Толвуд

– не е толкова популярен, колкото Октоберфест, навярно защото не може да му съперничи по възраст. За сметка на това обаче на мен лично ми е много любим, заради културната атмосфера на открито, на която човек може да се наслади абсолютно свободно.

Олимпияпарк се превръща в десетки сцени за различни творци – изкуство от пясък, рециклиране на стари бутилки и вдъхване на нов живот, като например превръщане в часовници-уникати.

Рок-музика, латино-танци, цирково изкуство… Толвуд е необятен, комбинирайки култура, занаяти и гастрономия.

Тази година фестивалът е по-малък от обикновено, заради изискванията за дистанция броят на участниците-изложители бе съкратен, а наред с това се провежда изцяло на открито, заради все пак частичните пандемични мерки.

Толвуд има както своето лятно проявление, така и зимно, което обаче се провежда на мястото на Октоберфест – Терезиенвизе.

„Пазар на идеи“ – международни занаяти и кулинарни деликатеси, съчетани с много музика и пърформанс.

Толвуд е нещо като мечтаната лятна ваканция за тези, за които отпуската изглежда все още далеч или направо невъзможна тази година. Вдъхновената от Азия „Градина на летящите облаци“ ще ви даде усещането за нещо екзотично, изпълнено с хармония и мир.

На организирания импровизиран плаж може да се изпие някой коктейл или пък бира, да се опитат баварски специалитети или пък азиатски специалитети и екзотична кухня. След това е време за изкуство – снежен глобус с малки растения, цветни танци на зебри, улично изкуство…

И тази година ще бъде спазена традицията – на входа купчина скрап, превърната този път във формата на ходещ човек, ще приветства за добре дошли посетителите. Автор на тази инсталация е художникът Шулт. Скулптурата с височина шест метра се състои от платки, прахосмукачки, мобилни телефони и други електронни отпадъци и отново напомня на хората, че трябва да пазим планетата.

Още една арт-експозиция може да се види и тя е на познатия творец Адам Стъбли – този път той предлага каменен лабиринт, по който може да се ходи.

Джаз, рап, баварски поп, матине, диджей-парти, фолклорна музика, рок, блус, госпел, соул, денс, електронна музика и разбира се аренби стил ще звучат през цялата следваща седмица на музикалните сцени на Толвуд.

Началото на този фестивал се поставя през 1988. Тогава е само 11 дни (сега е 50) и се изявяват основно местни художници и международни артисти. През 1991 освен летен, фестивалът е вече и със зимно изражение.

Толвуд е опит да се свържат културните предложения на музиката, театъра, кабарето и изкуството с екологичното съзнание. Фестивалът си поставя за цел да служи като платформа за важни теми в тази област и да бъде катализатор за екологични проекти.

Фестивалът ще продължи до 22 август.

Снимките са от фестивала през 2017 и 2018 година

авторска рубрика: Димитрина Пандурова

За още теми и истории може да последвате страницата във ФБ Германия отблизо

заглавно фото: https://www.memo-media.de/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here