Home Германия отблизо Баварски пътешественик – Фюрт

Баварски пътешественик – Фюрт

101
0
SHARE

Как ви понасят тези нечувани немски жеги? Домъчня ли ви за зимата?

Eдна доза разхлаждане с едно място, за което съм пропуснала да ви разкажа.

То е родното на един от най-големите съвременни американски политици, носител на Нобелова награда за мир за приноса му за прекратяване на войната във Виетнам, професор от Харвард и негов възпитаник.

Името му е Хайнц Алфред Кисингер или известен като Хенри Кисинджир. Заема поста държавен секретар на САЩ, по времето когато президент още е Джон Кенеди, но остава на същата позиция и през мандата на Ричард Никсън. Завършил е един от най-престижните университети в света – Харвардския, специалност Политология, а след това става и професор в същото престижно учебно заведение.

Хенри Кисинджър е роден в Германия, в баварския град Фюрт преди почти 100 години – през далечната 1923 г. Когато е на 15 с цялото си семейство се налага да избягат от режима в Германия, който преследва евреите. За кратко емигрират в Англия, а след това в САЩ.

Родната му улица е Матилденщрасе, която се намира в центъра на града – между кметството и река Редниц. Сградата и до днес е в чудесно състояние, макар да е на почти 130 години.

Всъщност Фюрт е средноголям град – около 130 хиляди жители, който обаче заради близостта си до Нюрнберг (само (10-ина километра), с който са свързани дори с метро, изглежда дори като квартал.

Градът има привилегията да е разположен не на една, не на две, а на цели три реки – Пегниц, както и почти със сходните имена Редниц и Регниц. В това отношение напомня на Пасау, през който също се пресичат три реки.

Първите данни, в които града се споменава в императорската карта са отпреди 1000 години. В превод името означава „равно място, което може да се пресече от река“.

Ако обичате музеите и попаднете в радиомузея в града ще научите, че всъщност това е бившата рабоилница на Макс Грундиг – същият този, който основава марката Грундиг след Втората световна война и дълги години тя е една от водещите производители на радио и ТВ приемници в цяла Европа.

Дали заради трите реки или по други причини, но както се казва Фюрт е дал много на света. В града е роден и бившия канцлер на ФРГ Лудвиг Ерхард, който също така е бил и министър на икономиката.

Пак във Фюрт е роден и Густав Шикеданц, който пък основава така известната фирма Квеле – „Quelle“.

Освен това Фюрт е известен и с октомврийския събор Kärwa, който е най-големият уличен панаир в цяла южна Германия. През зимата си струва да се посети и средновековният коледен базар, който е най-големият и показва както занаяти от отминали епохи, така и костюми. Въобще атмосферата е много различна в сравнение с традиционните базари. Ако вие домъчняло пък за мекици, на базара ще можете да си похапнете от тях, обаче по малко по-различна рецепта.

Старият град на Фюрт със своите къщи във фахтверк стил напомня удивително на градчета в Елзас.

И си мисля, че щом това градче е красиво дори и през студените зимни месеци, то ще е още по-очарователно сега, през лятото!

авторска рубрика: Димитрина Пандурова

за още теми и истории може да последвате страницата във ФБ Германия отблизо

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here