Home Германия отблизо Баварски пътешественик – Октоберфест – нещо повече от празник на бирата

Баварски пътешественик – Октоберфест – нещо повече от празник на бирата

678
23
SHARE

Октоберфест!

Едва ли има друго подобно събитие, което да привлича милиони хора за толкова кратко време. За него очаквано отзивите са противоречиви. Но фактите са си факти.

 • Над 200 годишна история
 • Между 6 и 7 млн. туристи за 16 дни
 • от 6 млн. до над 7.7 млн. литра продадена бира
 • 1 млрд. евро стокооборот

Неслучайно някои анализатори на жаргон казват „машина за пари“. Други с ироничен присмех отговарят „изпикани пари“ и недоумяват как е възможно да се харчат толкова средства за едното забавление.

И още цифри:

34 палатки (лицензът на една шатра е 2 млн., а за него се чака 20 години)

170 атракциона

между 12 000 и 14 хиляди души обслужващ персонал

1400 тоалетни

100 хиляди стоящи места

420 хиляди кв.м. площ

3 млн. киловатчас енергия (количество, което 1200 домакинствата изразходват за цяла година)

Какво още разкрива статистиката?

Днес се пие повече бира отколкото преди 20 и 30 години. Ако през 1981 г. 6.2 млн посетители изпиват 4.2 млн. литра бира, то през 2017 посетителите са 6.3 млн., но те са успяват да се „преборят“ с рекордните 7.5 млн. литра пиво.

Почитателите на течната напитка казват, че баварската бира е една от най-добрите в света. От 16 век тя се произвежда по изключително строги правила и критерии. Специално за Октоберфест големите производители се обединяват и създават общо пиво, чиято рецепта се пази в тайна. Тя съдържа местна билка, а традицията е още от 19 век.

Извън всичко това истината е, че Октоберфест е празник, който тръгва от Бавария преди 200 години и всъщност съхранява традициите на една провинция.

Първият „Октоберфест“ се е състоял през 1810 г. Поводът е царска сватба – венчавката на баварския принц Лудвиг I с принцеса Тереза. В миналото тези събития, както разказват и приказките, са били три дни и три нощи. Дори повече! Празникът е започнал на 12 октомври и е продължил до 17-ти. На следващата година баварският крал Максимилиан I постановява мястото на народните празненства да бъде наречено на името на булката „Терезина ливада“. И така до днес – една традиция, която оттогава до днес е прекъсвала само по време на военни действия. Октоберфест не се е състоял по време на нападенията на Наполеон и двете световни войни. По време на икономическата криза през 20-те и 30-те години на ХХ век отново е бил част от календара, макар и в по-скромен вид и без тази пищност, с която е характерен.

Един от любопитните факти е, че лично Алберт Айнщайн е завивал крушките на Октоберфест през 1896 г. Тогава той е бил едва 17-годишен младеж и е помагал на баща си.

Въртележките като забавление и част от бирения празник се появяват някъде през 1918 г., а цветните венчета, с които сега си закичват почти всички влизат като моден аксесоар около 2000 г.

За много хора днес е странно защо се нарича Октоберфест като се провежда през септември?

До 1940 година биреният празник се е състоял през октомври. Лошото време, граничещо понякога дори със снежни бури през това време на годината, наложило да бъде изместен още през септември. Дори и сега местните разказват, че за деня на откриването градусите обикновено падат за една нощ и в повечето случаи е влажно и студено.

Макар събитието да е през есента участието му в него или по-скоро подготовката, започва далеч преди това. Ако сте решили в последния момент просто да се качите на самолета и да се озовете в града е почти невъзможно. Хотелите се резервират още в началото на годината, а местата в палатките, където е и най-голямата веселба, се пускат в продажба някъде през пролетта.

Добре е да знаете, че за това ви грози глоба от 100 до 1000 евро

Тази година резервацията за една маса, която е за 10 души (не по-малко) струва средно около 360 евро. За тези пари купувачът получава ваучери, с които дефакто може да се разплаща за консумацията – бира, вурстчета и кисело зеле или пък за бретцел, печена патица или пиле.

През първата седмица обикновено посетителите са по-малко. Въпреки това опашките за места са винаги дълги

Традиционните оферти са няколко – например половин пиле, което може да служи за мезе на литър бира, може и повече, но мярката на феста е мас – това е минималното количество. Предлага се и свинско печено джоланче, гарнирано с кнедли или пък вайсбурст с кисело зеле.

И за да се слеят напълно с местните и да се почувстват част от тази почти двувековна традиция, гостите избират и традиционното баварско облекло. За мъжете това са кожени панталони, най-често изработени от телешка кожа, с карирана риза. Вълнените чорапи са също важен аксесоар от цялостния дизайн. От старите аксесоари от миналото шапките с пера са все така актуални и днес. Новият вариант напомня повече на готварска капа. Има и куриозни предложения като например шапка във формата на пиле, което си движи краката.

Дамите могат да избират измежду дълга рокля или пък до коляното, с широко отворено деколте. Казват се дирндл и автентичните носии струват по няколко хиляди евро, тъй като  се шият на ръка и се изработват от естествени материи като коприна или фина вълна, тафта.

Октоберфест се открива с шествие по централните улици на града

И понеже това е Германия където се мисли екологично, вече 18 години на Октобрефест съоръженията ползват т.нар. „зелена енергия“. Над 60% от фирмите, които участват използват ток от водноелектрическата централа на града. Макар да е по-скъп фирмите доброволно са поели ангажимента да плащат повече, но  за сметка на природните ресурси.

авторски текст и снимки: Димитрина Пандурова

Още статии в рубриката Култура и Туризъм:

Българският ансамбъл „Лазарка“ отново на Октоберфест

Да ви представим – Линдау – един от най-красивите пристанищни градове

Кой е „Принцът от приказките“ и какво му дължи Бавария?

Добре дошли в страната на рисуваните къщи

Има ли опасност да „прегрее“ германската икономика?

23 COMMENTS

 1. Българският ансамбъл „Лазарка“ отново на Октоберфест - Info-PortalBG

  […] Октоберфест – нещо повече от празник на бирата […]

 2. Добре дошли в страната на рисуваните къщи - Info-PortalBG

  […] Октоберфест – нещо повече от празник на бирата […]

 3. Баварски пътешественик – поредица, V част - Info-PortalBG

  […] Октоберфест – нещо повече от празник на бирата […]

 4. Баварски пътешественик – поредица, II част - Info-PortalBG

  […] Октоберфест – нещо повече от празник на бирата […]

 5. […] Октоберфест – нещо повече от празник на бирата […]

 6. Баварски пътешественик – поредица – VI част - Info-PortalBG

  […] Октоберфест – нещо повече от празник на бирата […]

 7. Доломитите – италианското очарование на севера - Info-PortalBG

  […] Октоберфест – нещо повече от празник на бирата […]

 8. […] Октоберфест – нещо повече от празник на бирата […]

 9. Клагенфурт – австрийска приказка със словенски привкус | Info-PortalBG

  […] Октоберфест – нещо повече от празник на бирата […]

 10. Четири дни в Австрия и Бавария 2 – поредица | Info-PortalBG

  […] Мюнхен е наистина голям град, а местата за посещение, особено ако както казах сте почитатели на музеи, галерии, изкуство, са много. Според мен оптималният престой за да се наслади човек на спокойствие на всичко и да не препуска като жребец, е да се отделят 5 дни, като компромисно накрая може се излезе извън града за така популярнитя баварски замъци – Линдерхоф и Нойшванщайн. Ако трябва да избирам сезон, в който да го посетя бих заложила на април или септември – до средата, след това (есента) заради Октоберфест наистина е твърде скъпо и пренаселено Октоберфест – нещо повече от празник на бирата. […]

 11. […] Мюнхен е наистина голям град, а местата за посещение, особено ако както казах сте почитатели на музеи, галерии, изкуство, са много. Според мен оптималният престой за да се наслади човек на спокойствие на всичко и да не препуска като жребец, е да се отделят 5 дни, като компромисно накрая може се излезе извън града за така популярнитя баварски замъци – Линдерхоф и Нойшванщайн. Ако трябва да избирам сезон, в който да го посетя бих заложила на април или септември – до средата, след това (есента) заради Октоберфест наистина е твърде скъпо и пренаселено Октоберфест – нещо повече от празник на бирата. […]

 12. Доломитите – италианското очарование на севера | Info-PortalBG

  […] Октоберфест – нещо повече от празник на бирата […]

 13. Вълшебни места в Стара планина и Средна гора -

  […] Октоберфест – нещо повече от празник на бирата […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here