SHARE

Октоберфест!

Едва ли има друго подобно събитие, което да привлича милиони хора за толкова кратко време. За него очаквано отзивите са противоречиви. Но фактите са си факти.

 • Над 200 годишна история
 • Между 6 и 7 млн. туристи за 16 дни
 • от 6 млн. до над 7.7 млн. литра продадена бира
 • 1 млрд. евро стокооборот

Неслучайно някои анализатори на жаргон казват „машина за пари“. Други с ироничен присмех отговарят „изпикани пари“ и недоумяват как е възможно да се харчат толкова средства за едното забавление.

И още цифри:

34 палатки (лицензът на една шатра е 2 млн., а за него се чака 20 години)

170 атракциона

между 12 000 и 14 хиляди души обслужващ персонал

1400 тоалетни

100 хиляди стоящи места

420 хиляди кв.м. площ

3 млн. киловатчас енергия (количество, което 1200 домакинствата изразходват за цяла година)

Какво още разкрива статистиката?

Днес се пие повече бира отколкото преди 20 и 30 години. Ако през 1981 г. 6.2 млн посетители изпиват 4.2 млн. литра бира, то през 2017 посетителите са 6.3 млн., но те са успяват да се „преборят“ с рекордните 7.5 млн. литра пиво.

Почитателите на течната напитка казват, че баварската бира е една от най-добрите в света. От 16 век тя се произвежда по изключително строги правила и критерии. Специално за Октоберфест големите производители се обединяват и създават общо пиво, чиято рецепта се пази в тайна. Тя съдържа местна билка, а традицията е още от 19 век.

Извън всичко това истината е, че Октоберфест е празник, който тръгва от Бавария преди 200 години и всъщност съхранява традициите на една провинция.

Първият „Октоберфест“ се е състоял през 1810 г. Поводът е царска сватба – венчавката на баварския принц Лудвиг I с принцеса Тереза. В миналото тези събития, както разказват и приказките, са били три дни и три нощи. Дори повече! Празникът е започнал на 12 октомври и е продължил до 17-ти. На следващата година баварският крал Максимилиан I постановява мястото на народните празненства да бъде наречено на името на булката „Терезина ливада“. И така до днес – една традиция, която оттогава до днес е прекъсвала само по време на военни действия. Октоберфест не се е състоял по време на нападенията на Наполеон и двете световни войни. По време на икономическата криза през 20-те и 30-те години на ХХ век отново е бил част от календара, макар и в по-скромен вид и без тази пищност, с която е характерен.

Един от любопитните факти е, че лично Алберт Айнщайн е завивал крушките на Октоберфест през 1896 г. Тогава той е бил едва 17-годишен младеж и е помагал на баща си.

Въртележките като забавление и част от бирения празник се появяват някъде през 1918 г., а цветните венчета, с които сега си закичват почти всички влизат като моден аксесоар около 2000 г.

За много хора днес е странно защо се нарича Октоберфест като се провежда през септември?

До 1940 година биреният празник се е състоял през октомври. Лошото време, граничещо понякога дори със снежни бури през това време на годината, наложило да бъде изместен още през септември. Дори и сега местните разказват, че за деня на откриването градусите обикновено падат за една нощ и в повечето случаи е влажно и студено.

Макар събитието да е през есента участието му в него или по-скоро подготовката, започва далеч преди това. Ако сте решили в последния момент просто да се качите на самолета и да се озовете в града е почти невъзможно. Хотелите се резервират още в началото на годината, а местата в палатките, където е и най-голямата веселба, се пускат в продажба някъде през пролетта.

Добре е да знаете, че за това ви грози глоба от 100 до 1000 евро

Тази година резервацията за една маса, която е за 10 души (не по-малко) струва средно около 360 евро. За тези пари купувачът получава ваучери, с които дефакто може да се разплаща за консумацията – бира, вурстчета и кисело зеле или пък за бретцел, печена патица или пиле.

През първата седмица обикновено посетителите са по-малко. Въпреки това опашките за места са винаги дълги

Традиционните оферти са няколко – например половин пиле, което може да служи за мезе на литър бира, може и повече, но мярката на феста е мас – това е минималното количество. Предлага се и свинско печено джоланче, гарнирано с кнедли или пък вайсбурст с кисело зеле.

И за да се слеят напълно с местните и да се почувстват част от тази почти двувековна традиция, гостите избират и традиционното баварско облекло. За мъжете това са кожени панталони, най-често изработени от телешка кожа, с карирана риза. Вълнените чорапи са също важен аксесоар от цялостния дизайн. От старите аксесоари от миналото шапките с пера са все така актуални и днес. Новият вариант напомня повече на готварска капа. Има и куриозни предложения като например шапка във формата на пиле, което си движи краката.

Дамите могат да избират измежду дълга рокля или пък до коляното, с широко отворено деколте. Казват се дирндл и автентичните носии струват по няколко хиляди евро, тъй като  се шият на ръка и се изработват от естествени материи като коприна или фина вълна, тафта.

Октоберфест се открива с шествие по централните улици на града

И понеже това е Германия където се мисли екологично, вече 18 години на Октобрефест съоръженията ползват т.нар. „зелена енергия“. Над 60% от фирмите, които участват използват ток от водноелектрическата централа на града. Макар да е по-скъп фирмите доброволно са поели ангажимента да плащат повече, но  за сметка на природните ресурси.

авторски текст и снимки: Димитрина Пандурова

Още статии в рубриката Култура и Туризъм:

Българският ансамбъл „Лазарка“ отново на Октоберфест

Да ви представим – Линдау – един от най-красивите пристанищни градове

Кой е „Принцът от приказките“ и какво му дължи Бавария?

Добре дошли в страната на рисуваните къщи

Има ли опасност да „прегрее“ германската икономика?

23 COMMENTS

 1. Българският ансамбъл „Лазарка“ отново на Октоберфест - Info-PortalBG

  […] Октоберфест – нещо повече от празник на бирата […]

 2. Добре дошли в страната на рисуваните къщи - Info-PortalBG

  […] Октоберфест – нещо повече от празник на бирата […]

 3. Баварски пътешественик – поредица, V част - Info-PortalBG

  […] Октоберфест – нещо повече от празник на бирата […]

 4. Баварски пътешественик – поредица, II част - Info-PortalBG

  […] Октоберфест – нещо повече от празник на бирата […]

 5. […] Октоберфест – нещо повече от празник на бирата […]

 6. Баварски пътешественик – поредица – VI част - Info-PortalBG

  […] Октоберфест – нещо повече от празник на бирата […]

 7. Доломитите – италианското очарование на севера - Info-PortalBG

  […] Октоберфест – нещо повече от празник на бирата […]

 8. […] Октоберфест – нещо повече от празник на бирата […]

 9. Клагенфурт – австрийска приказка със словенски привкус | Info-PortalBG

  […] Октоберфест – нещо повече от празник на бирата […]

 10. Четири дни в Австрия и Бавария 2 – поредица | Info-PortalBG

  […] Мюнхен е наистина голям град, а местата за посещение, особено ако както казах сте почитатели на музеи, галерии, изкуство, са много. Според мен оптималният престой за да се наслади човек на спокойствие на всичко и да не препуска като жребец, е да се отделят 5 дни, като компромисно накрая може се излезе извън града за така популярнитя баварски замъци – Линдерхоф и Нойшванщайн. Ако трябва да избирам сезон, в който да го посетя бих заложила на април или септември – до средата, след това (есента) заради Октоберфест наистина е твърде скъпо и пренаселено Октоберфест – нещо повече от празник на бирата. […]

 11. […] Мюнхен е наистина голям град, а местата за посещение, особено ако както казах сте почитатели на музеи, галерии, изкуство, са много. Според мен оптималният престой за да се наслади човек на спокойствие на всичко и да не препуска като жребец, е да се отделят 5 дни, като компромисно накрая може се излезе извън града за така популярнитя баварски замъци – Линдерхоф и Нойшванщайн. Ако трябва да избирам сезон, в който да го посетя бих заложила на април или септември – до средата, след това (есента) заради Октоберфест наистина е твърде скъпо и пренаселено Октоберфест – нещо повече от празник на бирата. […]

 12. Доломитите – италианското очарование на севера | Info-PortalBG

  […] Октоберфест – нещо повече от празник на бирата […]

 13. Вълшебни места в Стара планина и Средна гора -

  […] Октоберфест – нещо повече от празник на бирата […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here