Home На световната сцена Мария Габриел – третият български комисар

Мария Габриел – третият български комисар

137
0
SHARE

Със значително мнозинство – 517 гласа „за“ (76 % подкрепа) българската кандидатурата за поста европейски комисар за цифровата икономика и общество, бе гласувана в Европейския парламент днес. Мария Габриел беше изслушана на 20 юни в продължение на три часа, като тя отговаряше на въпросите на колегите си от пет парламентарни комисии. Още тогава Габриел беше оценена като компетентна за поста.

Да припомним, че предишния български еврокомисар бе Кристалина Георгиева, която напусна на 1 януари тази година. Тя бе с ресор бюджет и човешки ресурси, като „щафетата“ за нейния пост пое Гюнтер Йотингер. Така за Мария Габриел остана бившия ресор на Йотингер – цифрова икономика и общество.

Коя е Мария Габриел?

  • Родена е в Гоце Делчев, завършва езикова гимназия в Кюстендил и по-късно ПУ „Паисий Хилендарски“. След това образованието си продължава в Института по политически науки в Бордо, Франция;
  • Два пъти е избирана с листите на ГЕРБ за евродепутат – 2009 и 2014 г.;
  • зам.-председател на ЕНП Жени (от 2012 г.) и заместник-председател на Групата на ЕНП;
  • В ЕП се е занимавала с наблюдение на избори в Африка, правата на жените извън ЕС, закрилата на пчеларите, отпадането на шенгенските визи за Грузия и Украйна.

Мария Габриел е съпруга на французина Франсоа Габриел – външнополитически съветник на председателя на ЕП.

http://www.europarl.europa.eu/meps/bg/96848/MARIYA_GABRIEL_home.html

фото: europa.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here