SHARE

Записан е в книгата Рекордите на Гинес със своите над 1 км. или точно 1051 метра.

Намира се в Oberbayern и макар че географски е в Германия, Бавария, по-близо е до Австрия – само на 50 км от Залцбург.

Бургхаузен е освен името на града, в който живеят около 20 хиляди души, така и на крепостта, която също е дом на десетки хора.

Всъщност градът е повече от живописен. Крепостта-замък е разположена на планински хребет. От едната й страна се открива гледка към река Salzach.

От другата страна пък се се намира езерото Wöhr, което днес е градският плаж.

В подножието на крепостта, почти по протежението на замъка, е Старият град със своята дълга централна улица, на която са разположени различни работилници.

Другата запазена марка на Бургхаузен е джазът. Събитията започват още през март с международна седмица, а през лятото – юли и август се провеждат десетки джаз-концерти още от 70-те години, като тук е гостувала дори Ела Фиджералд.

Няма точна дата за основаването на Бургхаузен.

За историците е сигурно, че мястото е обитавано от хилядолетия и доказателство са десетките реликви от бронзовата и желязната епоха, които бяха намерени при разкопки в последните години, особено от 2002 г. до 2004 г.

Археолозите се натъкват и на римски монети от няколко века. Предположенията са, че между 6-ти и 8-ми век по речните брегове на Залцах, под замъка, в района на днешния стар град, вече е съществувало малко селище. Най-древните писмени сведения за съществуването на Burghausen са от 1025 г.

Известно е също, че крепостта е използвана като резиденция на династията Вителсбах. От 1255 г., след първото разделение на Бавария, Бургхаузен преживява политически и икономически бум. И неслучайно. Основният източник на приходи е търговията със сол от Халеин, която се разтоварва в Бургхаузен. Още тогава тук е имало митница, на която са се начислявали такси. В периода от 1393 г. до 1503 г. мястото не просто процъфтява, а е символ на разкоша и се обособява този градски пейзаж, който се запазва и до днес.

1527 г. Бургхаузен вече има пастор – Кристо Лангенмател, асистент на Мартин Лутер. (Любопитен факт е, че само на 10 км. града-крепост се намира и родното място на папа Бенедикт ХVI, който бе глава на Римокатолическата църква от април 2005 до февруари 2018 г.)

За жалост обаче от този период нататък градът губи от приходите си от търговия със сол заради създаден монопол. В края на 16 век навлиза в период на трайни икономически загуби, който продължава над 300 години, като през това време са и множество военни конфликти, в това число Наполеоновите войни, по чието време Бургхаузен е бил гарнизон.

ХХ век – 1900 г. Бургхаузен е малко градче с около 2500 жители. 3 години преди това обаче градът се присъединява към железопътната мрежа, а така започва да се възобновява икономическото развитие. Само за 10 години жителите се увеличават двойно, а след края на Втората световна война те вече са 18 000.

Начална точка за потапяне в средновековната атмосфера на града може да е централният площад, където се намира кметството.

Оттук има и няколко малки улички, които също отвеждат нагоре към крепостта. Дебелата сянка обаче изкушава човек да изпие ледена бира местно производство или да похапне някоя баварска гозба в идиличните кръчми, разположени на площада. Ако обаче часът все не е достатъчно подходящ, добри места с тераси с изглед към реката има и навътре по главната улица.

Архитектурният ансамбъл на Стария град е в характерния за региона Inn-Salzach стил.

Историческите дадености на града, както и International Jazzwoche Burghausen водят много и туристи, и артисти. Главната алея в Стария град има своя „Улица на славата“, а градът привлича 1 млн. пътешественици годишно.

Впрочем джазът може да се каже, че е нещо като специален начин на живот и различни прояви има през цялата година. През март е Международната седмица на джаза, летните месеци юли и август има много джаз концерти с твърдо фиксирана програма, също така се организират и джаз курсове. В улицата на славата могат да се видят и звездите на Ела Фицджералд,  Джейми Клум и много много други.

Черешката за туристите е историческият фестивал, който се провежда всяка година през втория уикенд на юли. Тогава градът връща лентата 5 века назад, за да се потопят и местни, и гости в средновековните времена. В продължение на три дни 1500 актьори пресъздават минали сцени от живота в крепостта.

А ако е твърде горещо, както това лято, изборът за охлаждане е голям. Местните са категорични, че Wöhrsee е раят за къпане в Бургхаузен. Плажуващите могат да се наслаждават през цялото време на замъка с невероятната гледка, която се открива от езерото. Казват, че това е едно от най-красивите плувни езера в Бавария. Ако обаче обичате по-тихите места то реката също има зони, които са подходящи за плаж.

Бургхаузен се намира на 100 км. източно от Мюнхен и на 50 северно от Залцбург и не отстъпва по живописност и история нито на единия, нито на другия град.

 

автор текст и снимки: Димитрина Пандурова

Да ви представим – Линдау – един от най-красивите пристанищни градове

Тропическото бижу на Германия – остров Майнау

Кой е „Принцът от приказките“ и какво му дължи Бавария?

Българският ансамбъл „Лазарка“ отново на Октоберфест

Халщат – древната магия на Австрия

 

 

9 COMMENTS

  1. Бавария и малко познатите й места – поредица - Info-PortalBG

    […] Най-дългият замък в света – запознайте се! […]

  2. Четири дни в Австрия и Бавария 2 – поредица | Info-PortalBG

    […] Най-дългият замък в света – запознайте се! […]

  3. […] Най-дългият замък в света – запознайте се! […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here