Home Да пътешестваме Пет места за Великденските празници

Пет места за Великденските празници

164
16
SHARE

На Изток, на Запад, на Север, на Юг – изберете сами!
Ако все още не сте планували своята почивка за празниците и нямате време да разгледате предложенията на туристическите фирми, Инфо Портал Българи в Байерн ви предлага няколко интересни възможности, в зависимост от времето, с което разполагате и това колко далечна дестинация бихте желали да посетите. Предимството човек да избира в последния момент е, че понякога може да „нацели“ доста по-изгодни цени за нощувка.
Освен всичко останало сред големите преимущества на Мюнхен е и, че в периметър до 150 км. има невероятно големи възможности за пътуване.
ГАРМИШ ПАРТЕРКИРХЕН
Това е вероятно най-близката точка – има-няма 90 км. или около час път.
Един от сравнително новите немски скикурорти, който е създаден през 1935 година, но с времето си е извоювал името на „алпийската перла“ на Бавария. През този сезон цените вече са далеч по-достъпни, а голямото предимство е, че все още могат да се карат ски. Центърът на едноименното градче е запазил своя исторически вид, като умело е вплел и съвременните модерни нотки. Живописният пролом Партнах, популярният дворец Нойшвайнщайн, замъкът Линдерхоф са все места, които са в близост и си струва също да се видят.
Следващият в списъка ни е НЮРНБЕРГ.
Разстоянието от Мюнхен до красивия баварски град е толкова, колкото се пътува между Пловдив и София. В зависимост от превозното средство, отпраната точка и трафика – някъде между час и час и половина средно ще продължи пътуването.
Навярно за мнозина българи името е познато от уроците по история с т.нар. Нюрнбергски процес срещу подпалването на Райхстага от Георги Димитров. В туристическите брошури обаче градът е известен с далеч по-интересни исторически места. В случай, че това е вашето семейно пътуване и сте с деца, то обезателно трябва да посетите Музея на играчките.
Ценителите на бирата ще оценят по достойнство подземният лабиринт от изби, които съхраняват червена бира. Ако обаче се интересувате от история или изкуство можете да направите тур с акцент върху тези теми при това за епоха от седем века. По време на бомбардировките през Втората световна война именно в тези скални тунели много хора са се укривали и спасили.
http://www.historische-felsengaenge.de/en.html
Нюрнберг е разположен освен на река Пегниц и на канала Рейн-Майн-Дунав. Част от обиколката на туристите включва и замъка, който се състои от три части – императорските сгради, сградите на владелите и източната градска част. Разрушен по време на Втората Световна война, но по-късно възстановен. В града се намира и една от най-големите болници на средновековието, която датира още от 1332 година, както и готическата църква Свети Лоренц, която е един от символите на града, създадена още през 1270 година.
ЛИХТЕНЩАЙН
Въпреки, че тя е малка, е богата – има славата на държавата с най-висок стандарт на живот в света. „Ползва“ се с добро име, заради стабилните си банки. Друго определение е „данъчният рай“ за богатите. Представете си само – 6 хиляди жители в най-големия град, 160 кв.км. обща площ, на която се простира цялата държава – това не пречи обаче тук да има множество графства и херцогства. А голямата изненада е, че ¼ от доходите идват от продажбата на филателни пощенски марки, които са с ранг на произведения на изкуството. Впрочем това е и една от атракциите в столицата Вадуц – Музеят на пощенските марки. Градското влакче и замъкът са другите интересни места. С железницата може да се обиколи самия град, но замъкът е отворен само на националния празник 15 август, в останалото време той е резиденция на княза. Можете да посетите още квартал Мителдорф, който е с интересните и много характерни архитектурни постройки, както и Музея за модерно изкуство. Ако обичате ски и сноуборд то вашето място е Малбун, курортът има 23 км. писти и много добър детски център.
Отстояние от Мюнхен – около 250 км. Няма летище, няма пристанище. Опциите са автомобил или влак.
ГАРДАЗЕЕ
Между 360 и 450 километра е пътуването до най-голямото езеро, в зависимост от това коя част ще изберете за почивка. Създадено преди 10 хиляди години от ледник, днес то лежи между Алпите и долината на река По, до 1918 г. то принадлежи към Австро-Унгария, което обяснява наличието все още на много табели на немски език, както и много немскоговорящи от населението. Съчетава характеристиките на алпийските езера и Средиземноморието. Една от най-известните забележителности е замъкът на Сирмионе, друго интересно градче е Пескиера дел Гарда, което е било завлядано от Наполеон през ХVIII век, Малчезине пък е най-населеното място. Така или иначе ако искате да се насладите цялостно на Гардазее то най-добрата опция е разходка с корабче. Ако изберете северната част, то си пригответе по-дебели дрехи, защото тук е ветровито и по тази причина е идеално място за ветроходство или сърф.
ПРАГА
На почти същото разстояние, но в противоположна посока се намира един от най-красивите градове в света – Прага, известен с архитектурата си от различни периоди – барок, рококо, готика, романтизъм, кубизъм… и… Градът процъфтява още от Х век – със своите две крепости и голям пазар и площад. Макар че е сравнително малка като столица в сравнение с другите европейски такива, Прага им отстъпва по никакъв начин със своя списък от забележителности:
Пражкият замък, Катедралата „Свети Вит“, Старият град, разположен на западния бряг на река Вълтава, запазен още от Средновековието, в чийто граници се намира и еврейският квартал както и Карловият мост.
Приятна почивка!

автор: Димитрина Пандурова

още в рубриката:

Roseninsel – едно малко популярно местенце до Мюнхен

Триест – извън блясъка на прожекторите

Колмар – една разходка в средновековието и не само

Кой е „Принцът от приказките“ и какво му дължи Бавария?

Най-дългият замък в света – запознайте се!

16 COMMENTS

  1. […] Пет места за Великденските празници […]

  2. Доломитите – италианското очарование на севера - Info-PortalBG

    […] Пет места за Великденските празници […]

  3. […] Пет места за Великденските празници […]

  4. Български потайности – между Средна гора и Стара планина | Info-PortalBG

    […] Пет места за Великденските празници […]

  5. Клагенфурт – австрийска приказка със словенски привкус | Info-PortalBG

    […] Пет места за Великденските празници […]

  6. […] Пет места за Великденските празници […]

  7. Доломитите – италианското очарование на севера | Info-PortalBG

    […] Пет места за Великденските празници […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here