Home Култура и Туризъм Панагюрското златно съкровище пак е в „дома си“

Панагюрското златно съкровище пак е в „дома си“

1258
2
SHARE

Само след няколко дни е Великден. Мнозина българи, които живеят зад граница, вече са на път към родните си места. И пак мнозина все още нямат конкретна идея къде биха могли да отидат. Дестинацията, която днес ви предлагаме е Панагюрище. Там от вчера – 11 април, Велики вторник – до 29 май тази година, ще може да се види оригиналa на едноименното съкровище. По време на празниците музеят ще

работи без почивка, уверяват от управата. Така всеки, който досега никога не е виждал този уникат не само за България, а и в световен мащаб, ще има възможност до се докосне до далечното ни историческо минало. Една от възможностите, които предлага Панагюрският музей е и екскурзовод, който ще ви представи не само историята на находката, а и кога и как тя е била открита, ще ви запознае също така с историята на този борбен регион, пропита с кръвта на революционерите в борбата за Освобождението. Наред с това можете да обиколите и възрожденския комплекс от няколко къщи, сред които и тази на Райна Княгиня. Само на няколко километра е и местността Оборище, където се е провело първото Народно събрание между 14 и 16 април 1876 г. или да отдадете почит към паметта на всички българи в комплекс Априлци.
Ако искате да се потопите изцяло във възрожденската епоха, можете да нощувате в Джуджевата къща.
Освен с Панагюрското съкровище траките имат славата и на ненадминати майстори на вино, а доказателствата за това датират още от Омирово време. Днес тази традиция се възражда от единствената винарна в града – Румелия. Тя разполага с уютна дегустационна, където може да ви бъде направена туристическа разходка из дебрите на винопроизводството, съчетано с дегустация на подбрани вина. За 11-годишната си история винарският цех има завоювани множество златни и сребърни медали, както и грамоти от изложения в цял свят.
Още за Панагюрското съкровище
Неотдавна в българските медии беше повдигнат въпросa колко струва този уникат, състоящ се от 9 антични съда, с изключителна майсторска изработка, които тежат повече от 6 кг. чисто злато. Предметите са с висока художествена стойност за ритуални приношения. Те са от особено важно значение за изучаването на траките и техния начин на живот, връзките им с елинистичната култура и сходните вярвания. Дори и най-големите специалисти от ранга на аукционите Сотбис и Кристи не биха се ангажирали с цена, тъй като никога не са продавали аналогична ценност. Ако може да се сравнява – сребърен ритон от същата епоха IV –III век пр. Хр. той струва около 2 милиона евро.
Преди няколко години в съда се водеше и спор на кого принадлежи съкровището. Претенцията бе от неговите откриватели и собственика на земята. В крайна сметка съдът отсъди – то е на държавата България.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here