SHARE

На брега на едно живописно езеро преди повече от 1000 години възникнал един живописен град.

Линдау

Миналото

Известно е, че той съществува от 882г., като през първи век е бил населен с римляни. Тогава името му означава – остров, на който растат липи. По тази причина днес в логото на града като символ, присъства именно това дърво.

300 години по-късно в тези земи е построен и първият християнски храм – църквата „Свети Стефан“, а през 1224 г. е основан и Францискански манастир.

Легендата разказва, че той е основан от граф Адалберт от Ратиен, който го издига в знак на благодарност, за това, че тук е бил спасен след корабокрушение. От манастира днес е останала само католическата енорийска църква на Дева Мария. След пожар през 30-те години на 18 век тя е възстановена в бароков стил, но и с елементи на рококо.

Линдау е като малко произведение на изкуството, а разнообразната му културна програма го прави магнит не само за туристите от Германия, а и от много далечни места.

Линдау е изключително красиво немско градче, което съществува над 700 години като свободен имперски град в пределите на Свещената Римска Империя. През 1804 г. обаче губи битката от войските на Наполеон. Обсадата продължила три години, а след нея става част от Бавария, като този статут е запазен и до днес. Заради местоположението си е важен търговски център между южната провинция и Швейцария.

Пристанището

На пристанището на Линдау се извисяват два фара – Мангтурм и Баварският лъв. И двата са от различни епохи – единият е запазен и оцелял още от 1200 г., а другият е на малко повече от 160 години.

До върха им се стига по спираловидни стълби, а оттам се открива 360 градусова панорамна гледка към Алпите.

По време на разходката из старинната част на града рязко се откроява сградата на старото кметство, в което днес е разположена градската библиотека.

Тя е построена преди 5 века – през 1422 г. в готически стил, но по-късно е модифицирана в ренесансов. Стенописите отвън представят сцени от сесия на Имперския парламент, състоял се през далечната 1496 г.

Уличката встрани на библиотеката отвежда към пристанището, а по път се намира фонтанът Линдавия, изграден от червен мрамор през 1884 г., в чест на коронацията на Лудвиг II.

Културният живот

Ако обичате да се наслаждавате на световните майстори на четката като Пикасо, Шагал, Миро, Матис, Клее и Нолде можете да ги видите в Градския музей. Ако пък сте любител на античните предмети в града има множество малки антикварни магазини.

За една от най-красивите къщи обаче се смята Haus Zum Cavazzen, разположена на Ам Марктплац. В нея се помещава общинска колекция от предмети на изкуството, а има и експозиця, която разкрива как са живели аристократите през 18-ти и 19-ти век.

В непосредствена близост е църквата Свети Стефан и местната катедрала – и двете са изградени в бароков стил. Декорът на манастирската църква от 13-ти век действа и като постоянно място за куклена опера.

Освен това в Линдау се играят и политически кабарета на сцените на  Zeughaus и Club Vaudeville.

Езерото

Линдау е разположен на езерото Констанс (или Бодензее), което е третото по големина езеро в Централна Европа.

От неговото пристанище се открива гледка и към Австрия, и към Швейцария. Макар че Линдау не е най-големият град в района, то той е извстен с интересния стар град, с няколкото природни резервета и с „Бодензеефелхен“ – риба, която дори е кръстена на езерото.

Бодензее само по себе си привлича стотици любители на водните пътувания. Независимо дали с круизен кораб, лодка под наем или просто на въздушен дюшек, боденските води подканят със своите тюркоазен цвят, напомнящ на Адриатика. Когато обаче е бурно името му вече не е Бодензее, а Швабско море, а местните казват, че тогава то се превръща в океан с вълни до 3.50 метра.

Природа

Ако изберете пролетта за посещение в Линдау ще се насладите и на града в още една светлина – неговите паркове.

Дните на градината се провеждат всяка пролет и обхващат както големите обществени паркове, така и частни градини. Лятото пък се провежда Lindau Dahlia – в една частна градина могат да се видят около 700 сорта от това красиво цвете. В крайречните паркове пък има вековни дървета.

Климатът

Определя се като средиземноморски – висока влажност и умерени температури, което позволява да се развива винопроизводството. По стръмните склонове около водите на езерото се произвеждат ароматни вина като Müller-Thurgau и Pinot Noir.

Околностите

В и около Линдау има наистина много възможности за екскурзии – бързи, лесни за достигане както пеша, така и с колело, което е много предпочитан транспорт в Германия, но може и с кола или пък с влак…, с автобус или с лодка.

Така например може да се направи обиколка на Бодензее с кораб. Отново по вода може да се стигне до градчето Брегенц, което териториално се намира в Австрия. С кораб може да се стигне и до приказния остров на цветята – Майнау. За него може да прочетете тук Тропическото бижу на Германия – остров М

На около 40 км. от Линдау се намира най-елитното интернат-училище в Германия. То се помещава в замъка Салем, създадено е почти преди век, а годишните му такси са от порядъка на 42 хиляди евро.

фото: Schule Schloss Salem

Замъкът Линдерхоф

На около 130 км. в посока Алпите, се намира един от красивите планински замъци, построен от Лудвиг II Баварски като копие на Версайския дворец – Линдерхоф.

Швейцария

На малко повече от 50 км. от Линдау се намира световноизвестният ски-курорт Сейнт Гален.

авторски текст и снимки: Димитрина Пандурова

Още за местата в Германия, в рубриката Култура и Туризъм:

Германия, провинция Бавария

Веселите къщи на Хундертвасер или кой е австрийският Гауди?

Кралското езеро и неговите 100 годишни лодки

С деца в Бавария – поредица – I част

С деца в Бавария – поредица, II част

Добре дошли в страната на рисуваните къщи

Испания

Приказка за европейската Шехерезада или къде е душата на Испания I

Раят на име Форментера

Един следобед в Eivissa

13 COMMENTS

 1. Най-дългият замък в света - запознайте се! - Info-PortalBG

  […] Да ви представим – Линдау – един от най-красивите прис… […]

 2. Roseninsel - едно малко популярно местенце до Мюнхен - Info-PortalBG

  […] Да ви представим – Линдау – един от най-красивите прис… […]

 3. Кой е "Принцът от приказките" и какво му дължи Бавария? - Info-PortalBG

  […] Да ви представим – Линдау – един от най-красивите прис… […]

 4. Бавария и малко познатите й места – поредица - Info-PortalBG

  […] Да ви представим – Линдау – един от най-красивите прис… […]

 5. Клагенфурт – австрийска приказка със словенски привкус | Info-PortalBG

  […] Да ви представим – Линдау – един от най-красивите прис… […]

 6. […] Да ви представим – Линдау – един от най-красивите прис… […]

 7. Доломитите – италианското очарование на севера | Info-PortalBG

  […] Да ви представим – Линдау – един от най-красивите прис… […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here