Home Германия отблизо Баварски пътешественик – Островът на съкровищата

Баварски пътешественик – Островът на съкровищата

63
0
SHARE

– не, на розите!

За него научих преди сигурно пет години. И всяко лято влизаше в списъка „отивам“, а на есен, пак си стоеше там.

Спонтанните решения са най-добри! Без да плануваш – решаваш и тръгваш.

Пак ни плашеха с дъжд, ами да вали – щом така му харесва.

Какво пък толкова има да се страхува човек от някакъв си дъжд.

Ако сте били на остров Анастия до Бургас и сте го обикаляли, трябва да знаете, че розовият остров е далеч по-малък от него.

Обиколката му едва ли трае повече от 20 минути. Достига се за няколко минути с малка безмоторна лодка. Водачът е изключително любезен и словоохотлив. Разказва за острова, за неговата история – как възниква, какво може да се види.

Това е единственият остров в Щарнбергерзее. Истроията и миналото му се свързват с фамилията на последния баварски крал – Лудвиг II. Всъщност още неговият баща – император Максимилиан II, открива малкото, диво и неопитомено място, към което се привързва страшно много.

Купува го с намерението да построи вила в стил „Помпей“, която да използва за почивка и риболов. Тогава започва и изграждането на парк и розова градина, с която днес е най-популярен.

Вилата е наистина скромна по размер, особено на фона на пищните замъци, които се свързват с ази кралска фамилия. Наричат я казино.

Когато Лудвиг II наследява трона от баща си (известен с това, че по негово време се построяват най-много дворци в Бавария) също оценява преимуществата на това местенце и кани различни гости, сред които Вагнер и руската императрица Мария Александровна.

За жалост след смъртта му интересът към Розенинсел утихва и в продължение на десетилетия – до 1970 г. мястото е напълно изоставено и потънало в бурени.

Имахме привилегията да пътуваме с частна лодка – бяхме само ние и човекът, който навигираше плавателното тяло.

Срещу двупосочен билет, по-малък от стойността на този в Мюнхен за градската мрежа ( 5 евро за възрастни, 1 евро за деца) ще достигнете отсрещния бряг.

Чайки и гларуси прелитат наоколо и всичко е с дъх на море!

Розенинсел не работи целогодишно. Отваря на 1-ви май, като през летните месеци е отворен от 10 до 18 часа. Лодката, която свързва двата бряга, е само една. Няма разписание. Отивате, присядате на пейката и докато се любувате на спокойствието, одкарят акостира.

Потегляте, след няколко фотоса, вече сте пристигнали. Обикаляте, разглеждате, наслаждавате се, а когато решите да си тръгнете лодката ще бъде пак там и ще ви чака!

Отправната точка за Острова на розите е Щарнбергзее – второто по големина в Бавария след Химзее. Впрочем това е и единственият остров, за който историческите данни казват, че е бил населен още през 4-ти век преди новата ера. Доказателства за това са открити по време на строителни работи през ХIХ век предмети като оръжие, изработено от кремък, керамика, включително монети и бижута от римско време.

През VII век на острова е построена романска църква, като нейните основи и западната стена все още са запазени, а по-късно през 1853 година е изградена къща.

авторска рубрика: Димитрина Пандурова

за още теми може да последвате страницата във ФБ – Германия отблизо

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here