Home Германия отблизо Баварски пътешественик – операта в Байройт

Баварски пътешественик – операта в Байройт

142
0
SHARE

Световно културно наследство на ЮНЕСКО – операта в Байройт

Един баварски билет, моля!

Отдавна исках да посветя една тема на тази така прекрасна възможност за пътуване.

Ако за италианците няма нищо по-прекрасно от късо сутрешно кафе, с което да започнат деня, то за баварците (пък и за техните гости), най-доброто сутрешно събуждане е с гледката от втория етаж на влака.

Най-добрият вариант е с още четирима съмишленици, с които да се впуснете в опознаване на свободната държава*

Bayern ticket е удобен и изгоден за еднодневни излети-екскурзии. В цената е включен освен двупосочният билет за трена и транспорта в съответното населено място.

Любопитно е, че с този билет може да стигнете дори и до Залцбург.

Колко точно ще платите зависи само и единствено от това колко души пътуват. Ако са група от 5-има, излиза най-евтино – 57 евро за всички или това прави по-малко над 11 евро на човек. Както се казва направо подарък!

Но и двама да са – пак су струва – тогава е 33 евро /за сравнение еднодневната карта за мрежата в Мюнхен е 7.90./

Всъщност след това пътуване научих, че Баден-Вюртемберг също има своя „тикет“. И той е с няколко евро по-евтин от баварския. Така е и с останалите провинция! Сега „изучавам“ опцията за комбиниран вариант.

След това техническо въведение време е и да попътуваме.

Последната ни разходка до Еслинген и дългите скучни часове в задръствания ме накараха да „посегна“ към така добрия метод използвай влака.

Освен компания, нещо за пиене, може да сложите в раницата някоя и друга необемиста игра. Например карти, мини-шах или табла, кръстословица, тънка книжка. Но и без тях можете, защото има достатъчно много гледки за погълване, много места за записване и проучване, така че със сигурност скуката стои надалеч.

Ослушвайте се, защото по път видях цяло стадо от сърни. Освен това се прекосява и красивия природен парк Altmühltal.

Мястото на съботния ни излет бе отдавнашна моя мечта – аристократично с музикален акцент.

Байройт

Първата ми цел беше Марграфската опера!

За да се разгледа обаче е необходима предварителна резервация. Направих това ден по-рано, а това ще остане една от емоциите ми за цял живот.

Вече почти 10 г. тя е част от световното наследство на ЮНЕСКО, според чийто критерии това е един от най-красивите барокови театри в света. От една страна заради изключителната архитектура, от друга и заради запазването на оригиналните материали. Била е самостоятелна дворцова опера и единствената запазена такава, в която публиката може да се наслади на автентична акустика. Побира 500 души и е домакин на ежегодния Байройтски бароков оперен фестивал.

Операта датира от 18 век, а днешните поколения имат удоволствието да възклицават по нея благодарение на Margravine Wilgelmine von Brandenburg-Bayreuth или маркграфиня Вилхелмина /1709-1758/.

Тя оставя траен отпечатък в града. Специално операта е създадена по повод сватбата на нейната единствена дъщеря – Елизабет Фридерике Софи. В средата на 18 век тя се омъжва за херцог Карл Ойген фон Вюртембрег.

Архитект на новата по онова време опера и театър е водещият архитект за онези години, естествено италианец – Джузепе Гали Бибиена. За модели служат най-големите оперни театри през тази епоха – тези във Виена и Дрезден. Интериорът е завършен за много кратко време, тъй като са използвани сглобяеми дървени архитектурни елементи. И така този шедьовър е създаден за по-малко от 4 години.

Реставрацията в наши дни отнема с почти две години повече и сумата, която баварското правителство отделя са 30 млн. евро.

Входът за деца е безплатен, а за възрастни е само 8 евро. Достъпът е само с беседа, която включва и съвременна мултимедийна презентация за историята и архитектурата на сградата, съпроводена разбира се с кратка ария.

След този пищен спектакъл за душата ти трябва време за да се отърсиш от мащаба на това великолепие!

За това тук ще сложа точка на разходката ни до Байройт. Не защото няма какво още да видим!

Има – и то отново е не по-малко достолепно – Ермитажът!

До новата ни среща аз ще се потопя в снимките и в мечтата ми да посетя някой пищен спектакъл в Байройтската опера, защото не ми се иска да излизам от това съвършенство и ви обещавам, че още в следващите дни отново ще се разходим до него, защото има още много места, които си струва да се видят!

Пътуването с влак е емоция! То само по себе и е като още едно място, което да си посетил.

*свободната държава е термин, който се използва за отделните провинции

#bayern — в/ъв Unesco Weltkulturerbe Markgräfliches Opernhaus Bayreuth.

авторска рубрика: Димитрина Пандурова

за още теми и истории може да последвате страницата във ФБ – Германия отблизо

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here