SHARE

Крюн, Карвендел, Алпите

Зимата била свършила! Ама друг път!

Зимата в Бавария може да продължи до май! Този филм сме го гледали! Вчера даже снегорини имаше по пътя!

Обещах да ви водя на Карибите! Не съм забравила! Но понеже тази седмица Природата пак ни показа, че е истински Магьосник, сменяме плажната чанта със ските! Така както вчера Магьосникт сменяше сезоните на едно премигване. От истинска зимна виелица, през пролетни сърдечни усмивки до намръщено протестно лице.

А всъщност ние сме щастливци – да имаш късмета да живееш в няколко годишни времена само за минути – това е чародейство!

И докато сме на тази зимна-снежно-бяла вълна да ви приведа през няколко преспи до едно алпийско село.

Това бе едно съвсем скорошно преживяване, с което мислих, че си вземам довиждане със зимата. Кажи на Всевишния плановете си, за да го разсмееш. Та така и със зимата!

Само преди 2 седмици заминах за Алпите. Когато тръгнах в Мюнхен беше зима, каквато някога имаше по Коледа.

Час по-късно в планината всичко бе снежно-бяло, но искрящо като диамант под яркото слънце. От онез моменти, в които разбираш какво означава да бъдеш заслепен от сияйната зимна красота.

Крюн е едно малко селце, което се намира на стотина километра от Мюнхен. Най-добрият вариант е човек да се метне на влака, за да се наслади на гледките, които се вият през баварските поля, през родното място на звездата на Байерн – Томас Мюлер, през красивото Щафелзее, през олимпийския Гармиш-Партенкирхен. Тези пейзажи, които се кипрят на картичките, ще ви стоплят повече и от най-горещия глюхвайн!

Крюн ще легне на сърце на всеки, на който му липсва връзката със селото.

Ако Митенвалд и Обермаргау са села от градски тип, в които човек може да пие коктейл, да се поглези с екзотична кухня – мексиканска, турска, гръцка, да хапне италиански сладолед, то в Крюн основното, което се носи във въздуха е миризмата на обор, на животни, на сено.

Денят е толкова усмихнат, небето е като баварското знаме и е толкова фотогенично, че и най-добрият фотошоп не би го докарал с тези нюанси.

А дървените къщички в стил хижи, така си отиват с това гальовно синьо.

Снегът е толкова чист, толкова бял и пукхав, че изглежда нереален.

Освен къщите, тук е изрисувана и малката църква в средата на селото. А то се намира на височина почти 900 метра, а на юг от него се вие германско-австрийската граница.

Това, което ще ви омагьоса истински са изумителните върхове на Карвендел.

Гледките – гледките ще ви пренесат в друго измерение, в което апетитетът ще надделее до сериозни размери. Не бойте се – хапването ще е пак като на село – простичко, но вкусно – в местната пекарна.

Крюн – едно пътуване в миналото, когато животът беше съвършено семпъл, но истински!

Сигурна съм, че пред тази красота ще се предадат дори и най-върлите противници на зимата!

авторска рубрика: Димитрина Пандурова

за още теми и истории може да последвате страницата във ФБ Германия отблизо

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here