Home Германия отблизо Баварски пътешественик – на Карибите

Баварски пътешественик – на Карибите

184
0
SHARE

На Карибите – три пъти за щастие

Колко струва къща на Карибите? Мечта за мнозина. Ако имате 100 хиляди долара може да имате невероятен семпъл дом с басейн.

В Доминикана например.

Ако обаче мечтаете за онази дървенаа къща с многото цветя, то пригответе няколко милиона евро!

Спомняте ли си s?

Тя спечели вашата класация като събра най-много гласове.

Днес се пренасяме на това място. А то е съвсем необикновено!

Някои не са били и веднъж на Карибите, а аз победоносно се хваля, че съм била не веднъж, не два пъти, а цели три пъти – късметлийка!

Това са Баварските Кариби – едно от най-красивите езера в цяла Германия, с води досущ като карибското море така мечтано за мнозина – с бял пясък и тюркоазена вода.

Това е най-голямото планинско езеро в Германия, а наред с това е и едно от най-дълбоките – 193 метра!

И дори са много повече от Карибите – плуване, кану, гмуркане, сърф, разходка с лодка и когато това все пак омръзне – катерене из планините и шеметни гледки. Такива за каквито местните от Карибите дори не са и сънували.

Какво величие е решил да създаде Художникът. На север се издигат върховете на Херцогщандс. От тях се открива грандиозна гледка на юг – към Карвендел. Завъртате се на пета и това е просто една магия, в която попадате.

Един от планинските маршрути се вие буквално като стена през склона. А 360 градусовата панорама, която се открива от единия връх те поглъща и завърта в такъв вихър, че трудно можеш да се отърсиш. Потъваш в безкрая!

Как да не заобичаш планината?

Гьоте е отсядал няколко пъти във Валхензее на път за Италия.

Разходката по върховете на Херцогстанд* и Хеймгартен се смята за един от 100-те най-красиви тура в Алпите. Той е безопасен за катерене дори и през зимните месеци

До там може да се пренесете само за 4 минути с лифта, който ще ви качи на над 800 метра височина.

Може да се покатерите и сами.

Историята на Валхензее може да се проследи до 763 г., но тогава все още тази красота е безименна. Първите данни, в които се назовава са от 11 век – като „езерото, на което са живели римляните“.

Тогава обаче районът е използван за добив на руда.

Баварските Кариби са открити от филмовите продуценти още през 60-те години, когато тук е снимана продукцията „Долината на викингите“ с Кристофър Лий.

Всъщност и до днес има цяло мини селище, което е изградено на брега на езерото и пренася векове назад.

Гмуркачите могат да достигнат до 40 метра дълбочина.

Във водите на Валхензее има останки от три самолета – два от тях са британски бомбардировачи. Освен това на дъното лежат и два автомобила – Фолксваген Бийтъл и Форд, които също са интересна зона за проучване от водолазите.

Защо е такъв цветът ли? Защото идва от планинските върхове. Всъщност това е река Изар, която се вие тук между планинските склонове, за да стигне до Мюнхен. Тя е кристално-чиста, а цветът всъщност идва само и единствено от отраженията, при които заради стотиците нюанси на синьо от небето и зелено от планините, я оцветяват в този тюркоазен отблясък. Това са варовикови кристали, а отраженията от планинския масив Карвендел засилват още повече ефекта.

Запознатите с географията вероятно ще репликират, че няма как това да е Изар. Има – и това е посредством канали и водни централи. Поне така беше разказала една запалена по катеренето в района дама в личния си блог за пътешествия.

Валхензее е една магична приказка с алпийски привкус, която си струва да се изживее.

авторска рубрика: Димитрина Пандурова

За още теми, истории и снимки може да последвате страницата във ФБ – Германия отблизо

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here