SHARE

Премиерата ще бъде тази неделя в Мюнхен. Още подробности за продукцията в аванс от Димитрина Ланг. От месец март тази година тя ръководи Миграционния съвет в Мюнхен – място, което за първи път се оглавява от българин. Също така е основател и на българското дружество „Единство“ – организация за взаимоподпомагане на българите в Мюнхен и региона.

Още за филма за мартеницата именно от нея.

Кога беше заснет филмът „Мартеничката“ и какъв жанр е – документален, игрален или…?

Филмът за мартеницата се зароди по време на едно мероприятие в разговор за традициите на отделните народи. От дума на дума стана въпрос за традицията на първи март да се разменят мартенички. Оказа се, че тази традиция не е само българска и е широко разпространена на Балканите. Дори моята събеседничка спомена, че е написала книга на румънски език, в която е описала легендата на мартеницата. Така се зароди идеята всяка страна да разкаже своята легенда в сценка или описание в кратко филмче и тези филмчета да бъдат обединени в едно. Целта е не само да покажем своята и научим за традицията на другите народи, а и чрез пресъздаването й на  филмовата лента да запазим този хубав обичай за следващите поколения.

Филмът като цяло  е съвместен проект на три дружества – българското, румънското и гръцкото, като в него главните герои са предимно на деца от тези общности. Сниман е в продължение на няколко месеца главно в помещенията на дружествата и училищата в Мюнхен, като представлява отделни филмови сцени, заснети на различни езици.

Как бе осигурено финансирането?

Във финансирането на проекта са включени няколко организации, например социалният и културният реферат на град Мюнхен, асоциацията на дружествата за мигранти МОРГЕН и съветът на чужденците в Мюнхен. Нашата организация и участието на децата във филма, са абсолютно на безвъзмездна основа. Отпуснатата сума се вложи предимно за материали, оборудването на снимачната площадка, камера и премиерата на филма, която ще се състои на 15.10.17 в Мюнхен.

Какво ще видят зрителите?

Зрителите ще видят поредица от кратки филмчета на различен език с немски субтитри. Всеки един филм има свой собствен сюжет и не е свързан с другите. Всички тези филмчета свързва обаче нишката на мартеницата и някаква история с началото на пролетта. Деца разказват за тази традиция, пеят песничка по този повод, изработват мартенички или влизат в ролята на Баба Марта. Освен това на премиерата на филма нашите малки актьори ще излязат отново на сцената, за да получат своите награди и своеобразен „Оскар“ за добре свършената работа. Останалото е изненада.

С какво е интересен този ритуал за чужденците?

Традицията за подаряване на мартеница е общо взето непозната в Германия, но самата ситуация на размяна на бял и червен конец и милите думи, с които се обръщаме към другия когато му подаряваме мартеницата и му пожелаваме здраве и дълъг живот, събужда интерес от хората, които не са чували за нея. Някои дотолкова биват пленени от обичая, че дори сами искат да си направят мартеничка. Приемат го като един вид амулет за здраве и късмет. Вече стана традиция и при мен на работа да накичвам моите колежки с мартеници. Една от тях дори си я носи цяла година.

Освен в Германия къде другаде ще бъде излъчен?

Филмчетата ще бъдат за първи път излъчени пред публика на премиерата в неделя.  Надявам се чрез това интервю информацията да стигне до повече хора, които биха проявили интерес към проекта, а защо не и той да се разшири в нещо по-голямо. В платформата youtube има вече подготвен канал, на който ще бъдат качени всички филмчета и ще бъдат общодостъпни за всеки. Дори аз самата не съм гледала всички и много се радвам, че ще изживея тази радост заедно с децата и родителите. Надявам се да им хареса и да са много горди от себе си, защото с тяхното участие и талант става възможно разпространението на тази прекрасна българска традиция. Радвам се, че в последна сметка една леко налудничева в началото идея завърши във филм, благодарение на взаимните ни сили. Тук искам да благодаря на децата и ръководството на двете български училища в Мюнхен, както и на българското училище в Аугсбург. Специални благодарности на Светлана Кампс, Иван Стоянов и Ива Василиева за подготовката на сюжета и снимките на сцените, но най-вече за огромния ентусиазъм и готовност да подкрепят и участват с труда и идеите си в този проект, при то безвъзмездно.

Според вас кой друг български обичай би могъл също да бъде представен във филм?

България е богата на традиции и обичаи страна. През последните години се направиха много отчасти и рекламни филми за България, в които се представят и някои регионални традиции. Всяка една от тях заслужава да бъде показана и заснета във филм с цел да се съхрани и остане в съзнанието на бъдещите поколения. В момента се сещам примерно за нестинарството, което се среща в югоизточна България и кукерството, което се практикува в цяла България.

Премиерът на филма „Мартеничката“ ще бъде на 15 октомври от 11 часа.

Мястото е Juki-Festival, Grafinger Straße 2, 81671 Munich, Germany

фото: Добра среща

Българският ансамбъл „Лазарка“ отново на Октоберфест

Владимир Койлазов – чували ли сте това име? Мъжът, който донесе първия „Оскар“ на България

Българският филм „Вездесъщият“ ще се състезава за Оскар

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here