SHARE

Никола Груевски бе признат за виновен и от Апелативния съд, като присъдата му вече е окончателна. Той ще отиде за 2 години в затвора по т.нар. дело „Танк“ – оказал е незаконно влияние за покупката на луксозен правителствен мерцедес на стойност 600 хиляди евро. Бившият премиер определи процеса като „политическо преследване“.

Груевски бе министър-председател на Македония 10 години – от 2006 до 2016 г. Неговият мандат носи белега на масови подслушвания, изолация на страната от международната общност и съседите, цензура върху медиите, преследване на политическите опоненти, корупция.

Делото „Танк“ е първото от  петте, заведени срещу него от Специалната прокуратура, която бе създадена да разследва обвинения в корупция срещу бившето правителство. Тя бе инициирана като част от споразумението както между политическите партии, така и с посредничеството на ЕС.

Преди 3 години излязоха наяве и телефонните записи. Ето какъв мерцедес е искал бившият премиер – част от разговора между Никола Груевски и Гордана Януколовска, вътрешен министър по онова време.

Груевски: “Искам да бъде последен модел – Full Mercedes“. „На задните седалки искам да има екрани за малките, абе, да бъде Full. И започвай с процедурата за покупката на колата. Да „разиграем“, че става въпрос за кола на МВР. До изборите колата да се води на МВР-”

Янкуловска отговаря: “Да, да, така ще бъде. Колата ще се води на МВР“.

Янкуловска в разговор с тогавашния шеф на службите в Македония: “Ей, нямаш представа каква фантазия е колата – има и масаж на задните седалки. Няма по-хубава кола в Македония от тази“.

фото: www.rferl.org/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here