SHARE

906 хиляди българи трайно са напуснали България, сочат данните на КНСБ. Според синдикатите тази катастрофална графика може да бъде овладяна само и единствено с увеличаване на доходите. От конфедерацията настояват за въвеждане на специализирана отделна минимална заплата за висшисти от 700 лв., които работят по специалността си.

Дори и това да бъде направено обаче то няма да доведе до сериозна промяна, защото редица българи, които живеят в чужбина споделят, че те са там не само заради икономическите фактори.

И все пак – къде се намира страната ни по отношение на доходите?

Вече години наред северната ни съседка, с която извървяхме заедно пътя по евросинхронизиране и присъединяване към ЕС ни изпреварва в редица сфери, включително и по заплащане. Средната заплата от началото на годината в Румъния е малко над 700 евро, докато в България е 514 евро. С над 200 евро по-високо е заплащането в сферата на образованието, а 300 евро е разликата в средното възнаграждение в здравеопазването.

Освен от Румъния България е по-назад и от Хърватска, която стана член на ЕС едва преди 4 години и 6 години след България, там минималното заплащане е двойно по-високо – 433 евро, а средното е около 735 евро.

Измежду страните членки на ЕС най-унизително обаче е сравнението на България по минимални доходи с Люксембург. В малкото кралство минималната работна заплата е почти 2000 евро и е във възходяща позиция от 2000 година.

По данни на Уикипедия към 01 януари тази година дори и в Гърция, която е на постоянни заеми и в тежка криза минималната работна заплата е малко под 700 евро,  а средното заплащане възлиза на около 1200 евро.

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Minimum_wage_statistics/bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here