Home Новини Ще се „прочисти“ ли Великобритания след Брекзит?

Ще се „прочисти“ ли Великобритания след Брекзит?

291
0
SHARE

Британското посолство в София даде гаранции за гражданите на ЕС и техните семейства, че молбите, които ще подават за „нов статут за пребиваване“ слез Брекзит няма да бъдат отказвани за дребни технически подробности. От кандидатите ще бъде поискано да предоставят свидетелство за съдимост и да бъдат проверени в базите данни за сигурност в Обединеното кралство. Ако все пак бъдат отхвърлени гражданите ще имат право на обжалване в съответствие с техните настоящи права чрез Директивата за свободно движение. Властите на Острова обаче очакват повечето граждани на ЕС да могат да останат в страната.

„Ще подкрепим всички, които желаят да останат и да получат уреден статут чрез нова, опростена система“, коментира Дейвид Дейвис, министър по въпросите за Брекзит.

Ето и отделни акценти от документа:

-да се даде на европейските граждани достатъчно време да кандидатстват през 2-годишен период след като напуснем ЕС, за да подадат молба за статут на уседналост.

-да се сведе до минимум документалните доказателства, които кандидатите трябва да осигурят и които дават възможност на работещите по случаите да се свържат с кандидатите за решаване на незначителни проблеми.

-да се поддържа цената на заявлението на не повече от тази на британския паспорт.

-да се вземат решения единствено въз основа на критериите, посочени в споразумението за напускане на ЕС, без никаква свобода на преценка по други причини за отказ.

-да се въведе дигитална, опростена и лесна за използване система за молби за кандидатстване за статут.

-да не се изисква от гражданите на ЕС да имат пълна здравна осигуровка или да предоставят пръстови отпечатъци.

-за по-опростен и по-евтин процес за тези, които вече имат документи за постоянно пребиваване.

Наред с това обаче британското вътрешно министерство предупреди гражданите на ЕС, които са в центрове за задържане, че трябва да напуснат страната. Според статистиката 5 300 души са изгонени от Острова от юни 2016 до юни 2017 г.

фото: Luxemburger Wort

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here