Home Култура и Туризъм Туристи? Не, благодаря – къде посетителите не са желани

Туристи? Не, благодаря – къде посетителите не са желани

169
0
SHARE

Докато някои страни се чудят какви стратегии да измислят за да привличат повече туристи, то има други, които въвеждат мерки, за да намалят потока към тях. Мотивите – туристите замърсяват природата, вдигат шум, посещенията им водят до увеличение на стандарта на живот и в частност наемите на имотите.

Една от най-потърпевшите е Венеция, която всяка година въвежда различни нови мерки, с цел да ограничи броя на всички желаещи да я посетят. Две сериозни отражения са дали на района свръхвисокият интерес – изселването на местните, като за последните 50 години 2/3 от жителите са го напуснали, и потъването на Венеция. Вероятно това е и градът, в който има най-много глоби. Например – ако си съблечеш тениската или пък нахраниш гълъбите, забранено е и носенето на храна от вкъщи и консумирането й на обществени места.

Жителите на Барселона са другите, които периодично протестират срещу множеството туристи. Така например през 2016 градът на Гауди е бил посетен от 32 млн. души, а населението е едва 1.6 млн. В отговор на протеста местната власт въведе ограничения за строителство на хотели, постави горна граница на наемите, а част от приходите от туризъм вместо за реклама бяха пренасочени към услуги в полза на местните.

фото: Мирела Спасова

Дубровник също страда от световната си слава, особено след като някои от сцените в сериала Gаmе оf Тhrоnеѕ бяха cнимaни точно там. Малкото градче, разположено на Адриатика, е сериозно потърпевшо от непрекъснатия поток от големите круизни кораби, от които направо се задушава. Така например има пикове, в които на пристанищата акостират 6-7 кораба, с общо над 9 хиляди туристи. Това предизвиква истинско задръстване от посетители по малките извити улици из стария град.

Друг европейски град, страдащ от туризма е Прага. За жалост на местните жители добрата му бира го е превърнала в желана дестинация за гуляйство. Една от мерките, които общинската власт въведе е повече патрулиращи полицаи, които да съблюдават за тишината след 22 часа.

фото: личен архив

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here