Home Новини Нобелова Награда за откритието на гравитационните вълни

Нобелова Награда за откритието на гравитационните вълни

78
0
SHARE

Тази година Кралската Шведска Акадения на Науките присъди Нобеловата Награда за Физика на откривателите на гравитационните вълни Райнер Вайс (Германия), Бари Бериш (Съединени Американски Щати) и Кип Торн (Съединени Американски Щати).

Те откриха и доказаха теорията на Албърт Айнщайн от преди 100 години за съществуването на гравитационните вълни.

Генералният секретар на Кралската Шведска Академия на Науките, Йоран Хансен, определи постижението като значимо за откриването на невиждани светове.

По своята същност гравитационните вълни имат свойството да променят пространството и времето по непознати начини за човечеството досега.

Вайс получи половината награда, а американските учени си поделят останалата част. Немският физик работи в Масачузетския Технологичен Институт. Американските изследователи се трудят в Калтех.

На 14.09.2015 са засечени гравитационни вълни, получени в резултат от сблъсъка на две черни дупки. Вълните са пътували 1,3 милиарда години преди да бъдат уловени. Това откритие поставя началото на революция във физиката. Може би вниманието и ресурсите ще се насочат в тази посока, а не към доказване на Струнната Теория, което поглъща ресурси без особен резултат вече деситилетия наред.

Тримата физици са работили по темата 10 години и за тяхно щастие усилията им се увенчаха с успех. Вайс е участвал в конструирането на лазерния интерферометър в обсерваторията ЛИГО, който е уловил вълните. Бериш и Торн са създателите на обсерваторията.

Наградата за физика се дава за първи път през 1901 година на немския учен Вилхелм Рьонтген за откриването на нов тип лъчи, които днес се използват широко в медицината.

Комитетът за Нобеловите Награди е едно от завещанията на създателя на динамита – Алфред Нобел. Неговото желание е било част от богатстсвото му да се използва за покрепа на успешни учени от основните научни дисциплини, с изключение на математика.

снимка: The Guardian

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here