Home Новини Жертвите от Страсбург вече са три, тежко ранените 9

Жертвите от Страсбург вече са три, тежко ранените 9

94
0
SHARE

Пострадалите са общо 13, като 9 от тях сериозно. Полицията продължава да издирва заподозрения Cherif C., съобщават немските медии. 29-годишният мъж е заснет от камера за наблюдение през 2016 г. при нападение в аптека в Германия.

Според свидетели предполагаемият убиец е крящял „Аллаху Акбар“. Макар да е френски гражданин, Шериф е познат и на органите на реда в Германия за нападение с взлом в Майнц, за което е осъден на 2 години и 3 месеца затвор. Той излежава част от присъдата в затвора във Фрайбруг, преди да бъде депортиран във Франция през пролетта на 2017 г. Същевременно Министерството на вътрешните работи на Баден-Вюртемберг съобщи, че за него е влязла в сила десетгодишна забрана за повторно влизане в Германия.

Освен в Германия мъжът има кражби с взлом и присъди във Франция и в Швейцария.

Все още не е ясно дали убиецът в Страсбург е действал от ислямистки мотиви. Прокуратурата разследва версия терористична атака. Ако подозрението се потвърди, това ще бъде 25-ата терористична атака от 2014 г. насам.

От вчера хората във Франция реагират на насилието в Страсбург нестандартно – например плачещ Дядо Коледа. Всъщност това е израз на състрадание, който се появи след нападението на коледния базар в Берлин преди 2 години.

Немските медии обобщават какви са известните по случая до момента:

Вторник вечерта един мъж откри огън в празнично украсения център на Страсбург. Първоначално жертвите са две, един от които тайландски турист. По информация на Министерството на външните работи в Банкок това е 45-годишен мъж, който заедно със съпругата си е бил на почивка във Франция. Той е бил застрелян в главата. 13 са ранени, сред тях и италиански журналист. Според съобщения в медиите оръжието е автоматична пушка.

Извършителят: издирваният нападател е френски гражданин от Страсбург със северноафрикански корени. 29-годишният Шериф С. вече е осъждан няколко пъти в няколко съседни държави – Франция, Швейцария и Германия. Според съобщения в медиите при обиск в апартамента му са намерени гранати. Органите по сигурността все още го издирват. В Страсбург той е живял с неговия 34-годишен брат Сами С.

Какви са неизвестните? Местонахождението на извършителя. Френското правителство не изключва, че убиецът може да е избягал в Германия. Федералната полиция контролира няколко гранични пункта от Германия до Франция. Наред с това стана известно, че мъжът е бил воден по документа за сигурност „Fiche S“, което ще рече, че е бил в списъка на лица, заподозрени в радикализиране.

В обширни материали по темата медиите в Германия поставят въпроса – защо все във Франция, припомняйки ударите досега:

7 януари 2015 г. Париж: Двама нарушители нахлуват в редакцията „Шарли Ебдо“, като убиват 12 души. Ал Кайда пое отговорност за деянието. Според авторите на атаката Франция е била обявена за цел „заради ролята й във войната срещу исляма и потиснатите народи“.

8 януари 2015 г. Париж: Сирийско-френски гражданин убива четирима евреи в супермаркет във френската столица и взе няколко заложници. В телефонен разговор той заявява, че се бие заедно с убийците на „Шарли Ебдо“ и ИДИЛ.

13 ноември 2015 г. отново в Париж: При най-опустошителните атаки във Франция досега няколко терористи са убили общо 130 души, като са ранени още 683 души. Мястото е театър Bataclan, а извършителите се взривяват.

14 юли 2016 г., Ница: На националния празник на Франция, един тунизиец се врязва с камион през тълпата в курортния град. Той убива 86 души и ранява повече от 400 други хора. Полицията успява да неутрализира извършителя.

23 март 2018 г. Каркасон: Марокански-френски нарушител стреля по шофьор на кола в Каркасон, южна Франция, след това напада и група полицейски служители. По-късно взима заложници, убива двама от тях, преди да бъде застрелян от полицията.

Повече от 400 младежи и непълнолетни в момента са в затвори във Франция за ислямистки престъпления. Основната причина за този увеличен брой на радикализираните лица е бедността. Една от причините за атаките във Франция е също, че Париж е смятан за символ на западния живот и ценности. Наред с това при множеството атаки терористичните групи изтъкват, че е заради военната намеса на Франция в Афганистан.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here