Home Малко известни факти Алпинистът Боян Петров – нов покорен връх

Алпинистът Боян Петров – нов покорен връх

120
0
SHARE

Българинът изскачи 13-ия по височина връх в света, който е 8035 метра. Връх Гашербрум-2 или наричан още К-4, се намира в планинската верига Карокорум. Това е неговият втори и успешен опит, след като през 2009 не успя да го достигне само за няколко метра. На слизане тогава пропада в ледникова цепнатина, но бива спасен от група испански алпинисти.

Експедецията на Боян Петров е започнала преди месец. За 8 години той е покорил девет осемхилядника, като за четири от тях това е и първото българско изкачване.

Миналата година алпинистът претърпя катастрофа, но въпреки тежките травми се възстанови и още тогава заяви, че се стяга за нови върхове.

През 2014 г. 44-годишиният мъж става първият българин, изкачил третия по височина връх в света – 8586 метра – Кангчендзьонга, както и първият диабетик, изкачил се на такава височина без кислород. Няколко месеца по-късно същата година българският катерач покори Броуд Пик – 8047 метра, а същият месец става и първият българин, изкачил втория по височина връх в света К2 8611 m. Така той е 35-тият човек в света, изкачил три осемхилядника за по-малко от 100 дни.

Боян Петров е зоолог, еколог, спелеолог и алпинист, работи в Националния природонаучен музей при БАН, София. Към настоящия момент той е българският височинен алпинист с най-много изкачени върхове над 8000 метра.

фото: БНТ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here