SHARE
Октоберфест 2018, поглед от Виенското колело

Палатките на Терезиенвизе се изграждат, бирата ще е с нова цена

За всички може би звучи странно – как така е Октоберфест, а започва през септември?!

Първоначално празникът е бил през октомври, но поради лошите температурни условия, в това число и сняг, е изместен. Така той започва през последната седмица на септември.

Какво е новото тази година?

Най-важното естествено – цената на бирата – ще достигне 11.80 евро. В зависимост от това в каква палатка се консумира (малка или голяма) може да варира между 11.54 до 13.43 евро за литър.

Миналата година бирата струваше от 10.80 до 11.50 евро за литър, но така или иначе всяка година цената се повишава.

8 нови атракциона,

сред които два нови влака. Единият е с дължината на пистите почти половин километър (430 метра), а цялото преживяване ще бъде документирано и може да се получи за спомен.

Другата доза адреналин за смелите се нарича „Д-р Арчибалд – господар на времето“ – писта за приключения, смесица от бързодвижещо се влакче, комбинирано с разходка в света на духовете.

Посейдон е също ще „присъства“ за първи път на Октоберфест. Това е воден атракцион с 13 лодки, които плуват сред гръцки богове и храмове, и огнено шоу.

Палатките на Терезиенвизе отварят в 10 ч. и работят до полунощ, както и всички атракции. Теренът освен изпълнен с много павилиони се превръща и в нещо като виенския Пратер.

Такса за влизане на Октоберфест няма, но има щателна проверка на входа. Големите чанти са забранени, както и бутилките, дори и с вода. През деня е по-лесно човек да си намери място и да изпие по бира. Имайте предвид, че най-малкото количество е литър. Вечер обаче гъмжи от посетители и опашките за палатките са дълги.

Ако искате да се сдобиете със собствена маса, то това става месеци по-рано – плаща се около 380 евро, срещу които се получават ваучери за консумация. Ако не успеете да ги изразходите след приключване на празника можете да си получите остатъка от неизразходените пари кеш обратно.

Важно е да се знае, че децата под 6 години нямат право да останат в района след 20 ч.

Менюто на Октоберфест

Разбира се джоланчета (свински, какви други) с хрупкава кожа, вурстове, кисело зеле, бретцел (геврек), кезешпецли (подобно на паста с кашкавал) и пушено-печена риба, са сред най-търсените на Октоберфест. Това е и каймакът на германската кухня.

Октоберфест е най-големият и съответно най-старият фестивал от такъв тип в цял свят.

текст и снимки: Димитрина Пандуова

източник:

https://www.oktoberfest.de/en

https://www.oktoberfest2019.de/bierpreise.htm

Още по темата може да прочетете тук:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here