Home Анализи Храната – най-големият разход за българина

Храната – най-големият разход за българина

68
0
SHARE

В България, за разлика от много други държави в Европа, средствата за храна продължават да са най-големият разход за домакинствата. Това показват данните от анализа на Евростат, потвърждавайки това, което българите отдавна знаят. На следващо място като перо идват битовите задължения за ток, парно, газ, вода и отопление – 15%. Малко над 5% българинът отделя за здравеопазване. За цигари и забавления се харчи равен процент – по около 4.

В страните от ЕС най-висок е разходът за поддръжка на жилище, следван от транспорта и едва на трето място е храната, за която средно се отделят около 12%. Останалите разходи на домакинствата варират в зависимост както от културните навици, така и от географското положение.

Последното проучване на Евростат за 2016 показваше, че българинът отделя повече средства за поддръжка на колата си, отколкото за битовото обзавеждане на домакинството.

Дебатът, че хранителните продукти са с по-лошо качество и много по-скъпи в България, отколкото в други страни от ЕС тече отдавна. Истината е, че хранителните продукти са скъпи, а ресторантите евтини – показател, който ни отличава драстично от развитите страни в ЕС.

фото: Budapest Business Journal

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here