Home Анализи Турция обмисля преразглеждане на членството си в НАТО

Турция обмисля преразглеждане на членството си в НАТО

60
0
SHARE

Външнополитическото напрежение върху Турция, упражнявано през последната година и половина, достигна връхна точка. Това личи в скорошния призив на Ялчин Топчу, главния съветник на президента на южната ни съседка.

Според него Турция трябва да преразгледа членството си в НАТО, тъй като според него организацията води вражеска политика спрямо Анкара. Той се обосновава с това, че от алианса „звучи предателски и враждебен тон“. Топчу добавя, че в отношението на военния блок става дума „за низост, подлост и позор, демонстрирани по време на ученията на НАТО“. Отправените упреци към северно-атлантическия блок достигат до директни обвинения за ожесточена позиция на НАТО към Турция.

Един от най-влиятелните хора в Турция прави това изказване неслучайно след един доста турбулентен период за Турция, през който станахме свидетели на опит за преврат, срутване на добрите отношения с Германия, преориентиране на страната към Русия и опити на САЩ да създаде кюрдска държава в азиатския заден двор на Турция. И не на послено място коалицията между Турция, Русия, Иран и Катар срещу открито поддържаните от Вашингтон Обединени Арабски Емирства и Саудитска Арабия. В този водовъртеж от геополитически течения се наблюдава силното военизиране на Саудитска Арабия от САЩ, докато Турция открито се въоръжава от Русия.

Каква е значимостта на тази новина за България? Изключително голяма. Защото в момента небето ни се охранява от турска авиация. Също така при евентуално излизане на съседите ни от алианса, България ще се превърне във външна граница на НАТО до една от най-големите и боеспособни армии в света, която държи като асо в ръкава си няколко милиона бежанци, които ще преминат през българската граница по-бързо отколкото е отнело на Хитлер да присъедини Австрия. Ще се въздържа от сравнение между българската и турската армия по обясними причини…

Българските властодържащи особи трява много внимателно да действат, защото в момента сме приклещени между борбата на икономически и военни гиганти. Балансът на силите се променя пред очите ни и е желателно да гледаме и реагираме внимателно.

източник на думите на Ялчин Топчу: http://m.standartnews.com/svyat/turtsiya_zaplashva_da_izleze_ot_nato-365182.html

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here