Home Анализи Реформа в полицията в Германия – ще се случи ли?

Реформа в полицията в Германия – ще се случи ли?

584
0
SHARE

Срещата на Лидерите на върха в Хамбург тази година е показала острата нужда от уеднаквяване на методите на действие и техниката на полицията в отделните 16 германски провинции. Позицията е на канцлера Ангела Меркел, изразена в интервю за RTL. Тя обяви, че промените ще се правят след разговори с премиерите на регионалните правителства.

Според наблюдатели обаче очакванията са, че ще има съпротива заради възможността провинциалните лидери да загубят правомощията си в полза на Берлин.

За нуждата от реформа в полицията след атентата в Берлин (декември 2016) се обяви и вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер. Той лансира идеята за централизация на правомощията в борбата с тероризма. Така например идеята е да се отнемат правомощия от провинциите по отношение на местното разузнаване, които да се вменят на единна национална агенция.

фото: tagesspiegel.de

Германският вътрешен министър смята, че трябва да се подсили и федералното бюро за криминални разследвания, а федералното правителство да поеме пълен контрол над депортацията на хора с отхвърлени молби за получаване на убежище. Това предложение е в отговор на данните, че региони като Хамбург гонят по-малко хора, за разлика от консервативни провинции като Бавария. Целта е тези лица, които не получат одобрение за убежище да бъдат задържани до депортирането им.

Когато германският вътрешен министър Мезиер направи тези предложения през януари те бяха остро критикувани, тъй като децентрализираната структура за сигурност в Германия е създадена като контрапункт на нацисткия режим. От друга страна има сериозни притеснения, че германската мрежа за сигурност е твърде фрагментирана, което позволява на потенциални терористи да избегнат полицейското наблюдение. Сега например видеонаблюдението, полицейските проверки и техника са различни в различните провинции. Германия е и под натиск от страна на ЕС и САЩ да подобри вътрешната си разузнавателна система.

Да припомним, че главният заподозрян за атаката в Берлин по време на коледния базар, е тунизиецът Анис Амри. Той е имал криминално минало, бил е с неодобрена молба за убежища и е чакал депортация. Също така е бил под наблюдение заради своите радикални ислямистки връзки. Въпреки това е успял да се укрие от органите на реда. След атаката в Берлин той избяга, но беше застрелян при акция на италианската полиция в Милано.

фото: t-online.de

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here