Home Малко известни факти Реликви на хан Кубрат ще гостуват в България

Реликви на хан Кубрат ще гостуват в България

436
0
SHARE

Мечът и пръстенът, които са принадлежали на хан Кубрат и са част от Перешчепинското съкровище, ще бъдат за първи път показани на българската публика. Това са едни от най-ценните находки от българската история. За жалост обаче те се намират в музеи по света.

Кубратовите реликви са открити в степите на украинското село Мала Перешчепина през май 1912 г.

Все още не са уточнени подробностите кога точно ще пристигне съкровището, но е ясно, че това ще се случи в рамките на експозиция „Дните на Ермитажа“ в България, като изложбата е договорена между българския министър на културата и директора на Ермитажа от украинска страна -Михаил Пиотровски.

Пръстенът – той е с монограм на хан Кубрат, а мечът, който е от 30-те години на VII в. е със златна дръжка, инкрустирана със скъпоценни камъни. Оръжието е дълго почти метър и е изработено в Източната Римска империя. То е било подарък на Кубрат от император Ираклий.

фото: Българска история

Освен тези експонати колекцията съдържа още пръстени с печати и лични вещи на прабългарския владетел. Всичките предмети наброяват 800 – има античен златен сервиз, сребърни съдове, токи за колани, огърлица, ритон, множество монети и други. Общото им тегло в злато е 25 кг., а сребърните са двойно повече – 50 кг.

Перешчепинското съкровище е най-значимото българско съкровище, което е намерено извън пределите на страната. То е открито преди 115 г. от 10-годишно пастирче. Открива го на 13 км. от гр. Полтава в Запорожието. Когато детето разказало в селото за находката за кратко време съкровището било разграбено от селяните. Учителят Виктор Парихин обаче бързо информирал властите и така новината стигнала до столицата Петербург. След това полиция, заедно с археолози събрали реликвите от селските къщи. Източник: Уикипедия

текст: Димитрина Пандурова

фото: pamettanabulgarite.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here