Home Анализи Променя ли се пазара на труда във Великобритания?

Променя ли се пазара на труда във Великобритания?

303
0
SHARE

Над 1 млн. чужденци, които работят на Острова смятат да напуснат страната. Резултатите са от социологическо проучване на „Делоитте” (Deloitte). 36 % от емигрантите смятат да направят това до 2022 г., а 26 на сто по-рано. Висококвалифицираните работници от държавите членки на ЕС най-вероятно ще обмислят напускането, като през следващите пет години, 47 % мислят да предприемат тази стъпка.

И още данни от статистиката.

2.37 млн. граждани на страни-членки на ЕС работят на Острова през второто тримесечие на тази година, което е с 126 хиляди повече в сравнение с 2016 година, съобщи Файненшъл таймс. Въпреки високия брой прирастът на мигранти е значително по-ниско в сравнение с предишното тримесечие.

Това нарастване частично с обяснява с рязкото увеличаване на броя на работещите от България и Румъния – за последните 12 месеца ¼ повече, което в цифри прави 337 хиляди души. Този ръст се забелязва още откакто двете държави получиха пълен достъп до пазара на труда преди 3 години. За сметка на това обаче се регистрира намаляване на броя на работниците от Полша, Литва и Латвия.

Около 1/3 от работниците от Източна Европа са заети основно в секторите – строителство, почистване, хранителна индустрия, в които местните работещи са само 1/10.

фото: merkur.de

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here