Home Анализи Кои ще са търсените професии 15 години напред?

Кои ще са търсените професии 15 години напред?

103
0
SHARE

Учители, акушерки и медицински сестри, е краткият отговор на специалистите

В средносрочен план се очертава професиите, които изискват по-ниска квалификация да бъдат по-слабо търсени, за сметка на тези със специфична квалификация, които ще ги изместват и ще стават все по-важни.

Така например в следващите 4 години в образованието ще са заети 204 хиляди души и повече от половината от тях ще са на възраст над 50 години

От друга страна с намаляващо търсене се очаква да бъдат продавачите. Това от една страна е заради онлайн-търговията, която се разраства все повече. Влияние обаче оказват още два фактора – преструктурирането на икономиката и намаляването на вътрешното потребление, което пък е вследствие и от демографската криза.

Проучването на екипа, направил както дългосрочни, така и средносрочни прогнози за пазара на труда сочи още, че слабо търсени ще бъдат професиите в гастрономията – готвачи, бармани и сервитьори.

Прогнозите показват още увеличаването на дела на работниците над 55 години.

Наред с това северозападна България ще остане изоставаща с най-нисък брой работници, а големите градове като София, Пловдив, Бургас ще продължат да бъдат търсени хора с висше образование, сочат още очакванията на експертите за следващите 15 години.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here