Home Анализи Интервю част 2: Какво се случва в Каталония и Испания?

Интервю част 2: Какво се случва в Каталония и Испания?

86
0
SHARE

В част първа Ви запознахме с историческата и юридическа рамка, в която протича конфликтът, свързан с желанието на част от населението на Каталония за независимост от Испания. През изминалите седмици бяхме свидетели на протести и контрапротести, на имигриране на ръководителя на борещите се за независимост в Белгия. Някой би казал, че всичко започна да се разтяга и да води към една “задънена улица“. И пак по основните медии не се зададе основният въпрос “Кому е нужно всичко това?“. Дали съдбините на каталонците са водещи или има нещо друго? В следващите редове Ви предлагаме втората част от интервюто с г-ца Алисия Баамонде.

Инфо Портал БГ:
От къде идва политическата подкрепа за движението за независимост на Каталония?

Алисия:
Подкрепата идва от крайно дясната консервативна партия Конверегенция (CIU – Convergencia), която сега е в съюз с републиканците Юнтс пел Си (Junts pel Si). Големият бизнес в областта стои зад тези партии, защото те отразяват интересите му за стабилност и бизнес развитие. Също така големите богати каталонски семейства подкрепят крайно дясната партия. Макак че сега вече не е много сигурно дали движението за независимост наистина представлява интересите на много компании, тъй като много фирми започнаха да напускат областта. За това има преки доказателства в сменените данъчни адреси на компаниите. Разбира се, местната крайно лява републиканска партия също е на страната на желаещите независимост.

Инфо Портал БГ:
Какво е поведението на двете национални партии? На чия страна са те?

Алисия:
Те не подкрепят независимостта. В интерес на истината социалистите няколкократно поискаха промяна на конституцията, за да се намери решение на проблема, но консерваторите отказаха.

Инфо Портал БГ:
В много медии се оповести, че 90% от каталонците за гласували “за“ независимост. Това така ли е?

Алисия:
Това не е вярно. Мнозинството от тези, които не признаха референдума, не гласуваха. Така че 90% не означава 90% от населението. Всъщност около 40% или по-малко участваха в гласуването. Освен това, според закона за референдум няма минимум гласоподаватели и обикновено мнозинство е достатъчно за налагане на независимост. Според мен това е тотално грешно от демократична и юридическа гледна точка.

Инфо Портал БГ:
Защо всичко се случва сега?

Алисия:
Финансовата криза от 2008/2009 е една от причините. Испания всъщност не се възстановява. Европейската Централна Банка напомпва пари под формата на заеми, но това не е оздравяване, а задлъжняване. Испания никога няма да бъде като преди, защото държавата преживя две кризи по едно и също време. Паралелно със световната финансова криза започна и “тухлената криза“, която беше предизвикана от спукването на спекулативния “балон“ за строеж на нови сгради. Много хора бяха инвестирали в строежа на нови недвижими имоти. Често тези инвестиции бяха финансирани с частни заеми от испанските банки. Щом бизнесът беше ударен от финансовата криза обикновените хора не можеха да си плащат заемите към банките, което доведе до спукването на спекулативния “балон“. В резултат банките и строителният сектор бяха силно засегнати. Много банки банкрутираха, други се обединиха, а някои все още се сливат.

Инфо Портал БГ:
Каква е била причината за “балона“? Може би в това се крие желанието за независимост?

Алисия:
Почти цялата икономика беше фокусирана върху строителния сектор. Създаването на този “балон“ бе позволено. Допълнително години наред бизнесът в Испания се характеризираше с финансова безотговорност и корупция. Но има и друга причина. През 2005-та година Каталония се опита да въведе нов статут, който трябваше да осигури повече независимост. И тогава Каталония се нарекоха “нация“. Това създаде голям проблем и в крайна сметка в 2008-ма година Конституционалният Трибунал отсъди, че този статут е незаконен. И така през 2008-ма година ситуацията вече беше доста сложна. Каталония също загуби много работни места, защото същите грешки бяха факт и там. Раликата е, че каталонските фирми се справяха
по-добре от останалите испански компании на международния пазар, но икономическата криза не подмина областта. И отгоре на всичко това статутът беше отхвърлен. В този момент каталонксите крайно десни и крайно леви партии решиха да обвинят Мадрид за кризите, за безработицата, за всичко. През 2011г. беше първият голям митинг за референдум за независимост.

Инфо Портал БГ:
Мислиш ли, че по този начин действията за независимост имат също за цел да отклонят общественото мнение от причините за кризата и да обвинят за всичко Мадрид?

Алисия:
Абсолютно да. Това е един от ефектите. Това е начин за избягване от отговорност за собствените ти действия. Винаги когато нещо не върви в Каталония може да се обвини за това Испания. Истината е, че каталонското правителство ръководеше по много лош начин обществените финансии, което доведе до затварянето на много училища и болници. За своите грешки те обвиниха Испания. В основата на целия конфликт е идеята за върховенство. Каталонците се мислят за по-интелигентни от всички останали, че те са нещо повече. А това останалите испанци не могат да понасят.

Инфо Портал БГ:
Каква е реакцията на останалите региони?

Алисия:
Каталонците обвиняват, че Испания ги ограбва. Когато останалите испанци чуят по новините, че ги наричат крадци, реакцията е гняв. Затова някои испанци са съгласни Каталония да напусне.

Инфо Портал БГ:
Има ли други региони, които желаят независимост? Например баските?

Алисия:
Да, те желаят да се отцепят и може би биха успели. Но има 3 елемента на нацоналистическото движение на баските, които го отличават от каталонското. Първо, баските вече имат доста добри финансови споразумения с Мадрид на база на историята. Дори по време на диктатурата те имаха специален статут. Второ, баският национализъм не е като каталонския. Определението за каталонец е всеки, който живее и работи в Каталония. При баските това не е така. За да си баск, ти тряба да имаш баска кръв, баски произход. Това е расизъм. Трето –  терористичната организация ЕТА. Вече от няколко години тя не функционира и мисля, че е изцяло разформирована. Въпреки това белезите са още много пресни и дълбоки. Например, моята детегледачка се превърна в първата жена убита от тях. Те взривиха колата й.

Инфо Портал БГ:
Възможно ли е според теб това настроение за независимост да се разпространи и в други райони?

Алисия:
Точно обратното. В момента има настроение за обединение, не за разединение. Испания никога не е била единна, защото идеята за обединение е била развивана и защитавана от крайно десни партии и от диктатора. Сега хората се чувстват по-обединени и по-удобно да показват испанското знаме.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here